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Subjece Residency Requirements

. | STATE OF MAINE g

Inter—Departmental Memorandum Date Pecember 29, 1975
ToMlﬁL_Sw state Dept.._state

From__Josech E. Brennan _ Depr_ Attorney General

— —— —_—

Facts:

.~ An enlistee in the armed services stationed in Maine wishes to vote
in all Maine elections (governed by Titles 21 and 30). He lives off the
military base, in Town A. -He tells the municipal registrar of votes that
he plans to live in Town A until he is transferred elsewhere or 1e dis—
charged at the end of his present term of service. 5 e s

In the interest of clarlfylng the confusion surroundlng the residency
requirements for voting in Maine, you have.asked the opinion of this
office with regard to several questions posed to you by munlclpal registrar'
_and by members of the Armed Forces stationed ‘in Maine. el Eale ;
' Before answering these questions, we call attention te the fact thét:ﬂ
Title 21 of the Maine Revised statutes (Election Laws) places on the ..~ 7
Registrar of Voters or Boards of Voter Registration in each community the ™
responsibility for determining whether an applicant for reglstration as'f'
a yoter meets constitutional requirements and the statutory . requirements for
registration under 21 M.R.S.A. § 101, using the procedures prescribed 1n et
§§ 101 102 and 102-A. : . . :

- For the sake of brev1ty a "Guidelines for Votex Reglstration,
previously promulgated by the office of ‘Secretary of state, is attached
hereto, as being applicable to your questions. .See also the crxterlal
listed in 21 M.R.S.A. §§ 241 and 242.

Cuestion 1. 1Is the registrar of voters required@ to place the person
mentioned in the first paragraph above on the voting list?

Answer.  Yes. An applicant is not required to declare an intention to
permanently remain a resident of the community.  *

t

Question 1-A. Is the registrar required to place the person on the votlng
list if he 1ives on the military base and not in Town A? |

Answer. If your question be taken literally, the answer is no, as the
military base-is stated not to be in Town A. If the base is within the
limits of Town A, then the answer is yes, since in the case of members
of: the Armed Forces, there should be no distinction between those living
on the base or off the base to which he may be stationed.



i

Question 2. Is the registrar réquired to place this individual on
the voting list if the person states that he intends té live in Town

A after he is dlscharged'? =

Answer. If by your gquestion you mean that he is not presently res:.d:.ng "
within the limits of Town A, as in Questions 1 and 1-A, the answer jis
no, fThe individual must be residing within the Town in ‘order to be
eligible to vote in the Town. An intention to.live there at some-

future time does not avail him. If, on the .other hand, the base is
within the limits of the town, and the person is.residing within the
‘linits of the base, the answer to 1-A is applicable, and his statement

- of intent adds nothing to the answer thereto - that he is eligible and

should be placed on the voting list.

Question 2-A. . Is the reg:.strar required to place this :.nd:.v:.dual on’
the vot:.ng list if he lives on the military base but /intends to live

in Town A after he is dJ.scharged’-’ .

Answer., 'I'he anSWer to this question is negative under ‘the assumpt:.on K
that the m:.l:.tary base is not within the l:um.ts of Town A. SR

Quest:u.on 3 If the answe,r to any of the above quest:.ons is "yes,® :l.s L
Town A the. 1egal residence of the 1nd:.v:.dual who registered to: vote'> o

“AnSWer. Yes. vnder 21 M.R.S.A. § 242, sub §1, the res:l.dence of a
yperson is defined as "that place in which his habitation is fixed,"

and to which, whenever he is absent, he has the intention to return.
He can have only one voting residence, and if for the purpose of being
a voting resident he registers in Town A, even though he may live on .-
the military base,which is within the territory of Town A, he ‘wAay not -
be a resident of any other municipality whether in or out of this state..
pual registration is subject to the penalty provided by 21 M R. S A KL

§ 1579, sub-§ 4.
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