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The Honorable Kathl~en w. Goodwin 
409 B.ig'h Street 
Bath~ Maine : 04530 

Dear nepresentative Goodwin: 

D~cember 18, 1975 

This is iri response. to your letter of Decernhar 1, 1975, 
asking whether a meeting of· tho Bath. council-elect: was within 
the scope of 1 M.R.S·.A., se·ations 401-406,. th":,) ·so-·called P.:tght 
to Know. Law; . Ordinarily questions involving a .c5.ty cou..'leil 
\-.,,ould be for the city attorne:y to answei: ·in tlle first instance. 
Given the cirou.mstances in which your qusstions arise, however, 
we are hnppy to provide our opinion. 

Your questions ·turn on the meaning of "public: proceedings" 
as used in ~ection J!.03, since only those proceedings must be • 
opened to the public. Section -102 of Title · l defi.nas that 
phrase as meaning the work of a "legisla~ive boey ••. of any .. ~ 
political subdivision .of the State••. Undottbtedly· Bath is such 
a cu.."bdivieion, and so the questi.on is uhether . t.he cow1ci.l-elect 
\'.?as, at the _time of this meeting, such a legislat:f.ve body of the 
City of Bath. As a group~ it consisted of perscns ·newly elected 
to tha CoUilail and councilors previously elect~d an~ continu~ng 
in office. 

The Bath c:i.ty Charter provides stagg~red terms for city 
councllors and further provides that· counc5.lora serve until tl'ieir 
successors have been "elected anci qualified". :rf the newly 
elected com~cilors had 'been nqu.alified", a _question ·wo do • 
not hava enough facts to answer, clearly the meeting you 
aescribe was that of a ''body" within the Rig'ht to ro1.ow· Law. If the 
n.l?.\'f co~icilors had .not been "qualifiedtt ,. nonetheless you state th,d: 
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.previously elected and <.JUalified councilort,1 were present. Sinc,e· 
the City Council is a continuing body (4. McOuillan, Municipal 
Corporations, § • 13.40), the business they ~1~re discussi~1g was • 
business of the then-current council, of which they were then 
mel.Tu":>ers. _Consequently, w~ believe tha Right to Know Law applied. 
Moving the meeting to·a private place of business does not, of 
cou~se, alter this conclusion. 

It necessarily follo:.~s that no decision or vote at thio 
. meeting had. any legal signlf icanae for any purpose. 

You.'t's very truly , 

JOSEPH E • BREt."WAl'l 
Attorney Gener.al 


