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Seating on School Buses 

SYLLABUS: 

School buses m·us't • pi::ovide a 'minimum .of 13 .inches 
of seating space per child._.who· :is actually ·being_ 
transported ·on the school bus~ 

FACTS: 

Law enforcement officers who inspect school buses 
find students sitting on the edges of seats wi.th less 
than 13 inches seating space. School authorities claim 
the seating· capacity of a bus is not exceeded ~s long a_s 
the number of students on the bus does not exceed the 
total seating inches divided by 13. In addition, ·some 
school authorit~es claim that since some child~en require 
le~s than 13.inches, the all~ged space saved by these 
smaller children can be used in determining whether the 
remaining children ~ave the requi"red ~3 inches or more 
of seating space 

QUESTION AND ANSWER: 

Does. 29 ·M.R.S .A. §2014 (1) require that each ·child 
who is seated in a school bus·be provided a minimum of 
13 inches seating space? Yes. 

REASONS: 

-29 M.R.S.A. §2014(1) reads as follows ·: 

(1) .. • Seating. N:o vehicle shall be 
operated as a sc~ool bus unless a 
minimum of 13 inches of seatinq 
s pace is p rovided for each child 
and there shall be no auxiliary 
seating accommodations such as 
temporary or folding jump seats. 
Effective September 1, 1977 
seating shall be provided that 
will permit each occupant to sit 
in a plain lateral location." 
(Emphasis aqded) 
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This statutory provision specifically prohibits any 
vehicle from being used as a school bus unless "a 
minimum of 13 inches of seating space. is provided for 
each child. 11 The language is c lea.r on its face: each 
child who· is transported on· a _school bus must be pro­
vided .a minimum of 13 inches of seating space, or a 
greater_ seating _space if a child requires it.• In 
arriving at a totaL seating capacity for a school bus, 
it is inadequate .to. simply divide the total seating 
space by 13 and arrive at the seating capacity .. such 
a seating capacity would ·not-take into consideration 
children who ar~ in the school bus and who require 
more than 13 inches of·seating space. I~ addition, 
·the statute requires that each child transported be 
provided a minimum 0£ 13 inches of seating space. 
Even though a·child may not use the en~ire space 
allowed, nonetheless the 13 inches must be provided. 
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