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STATE OF MAINE 
lnter--Oepartmental Memorandum" Date Novernbt:-.r 7 : l 97 5 

To Markham L .. Gartley,. Secretary of state Dept. secretary of state :..: 
- - --, 

rrom Leon v. Walke.c. Assistant Depc . .A.t..toroey General 

Subject clarification of Questio·.-~ ~tt9 of letter to Speaker John Martin of the 
===H=o===u=s=e:::'•=-··dated October 14 , 1975 

.Synopsis: 

A person who gives te·stirnony .:'I .s an expert in a particular field be­
fore the· Legislature, at the request of a legislato_r, but not pursuant 
to his employment·, is not· enga,ged in lobbying as _defined in 3 M.R.S.A . 
§ 311, sub-§§ 8, and is not required tq _:register as a lobbyist· under 
§ 313, sub-§1. 

Facts: 

In the answer to question #9 of subject letter, this o~fice gave 
as its opinion that, where the Board o~ Directors of a non-profit 
·organization ordered its executive director, a paid .employee, to locate 
experts to come to the Legislature to testify on a Bill introduced by 
one of the board -members, who was also a legislator~ a duty of the 
employm~nt of the director was creat_ed which constituted "soliciting others 
to communicate 11 with officials in the Legislative Branch within the 
d~finition of 11 lobbying" in 3 M.R.S.A. § 312, sub-§8, as enacted by 
P. L . 19_7 5 , C • 5 7 6 • 

To clarify a similar but slightly different question, you ask the 
following: 

Question: 

Does a person who gives testimony as an expert in a particular 
field have to register as a lobbyist when he is asked by a legislator 
to give such testimony? 

Answer: 

No. 

Reason: 

In the above ·question,. there are no facts to indicate that the 
expert is engaged in lobbying. '!1he giving of expert tes timony in the 
legislature by a· person, without any agreement.with his employer to do 
so does not constitute 11 lobbying 11 as defined in§ 312, sub-§8, and the 
expert -is not a 11 lobbyist 11 within the definition of sub'.""§9 and is not 
required to register as such under § 313, sub--§1. 
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Markham L. Gartley 
Page ·2 • 
November 7 , 197 s· 

Shoulq ~h~ ~mployer,· however, direct the employee~expert· to 
testify at the request· o·f the legislator·, and agree to reinu:?u~s.e him 
for his expenses and h{s wages · for the time spent" in travel and · ap·-·· 
pearance before the legis~ative committee, the expert is then engaging 
in iobbying under the Act and must register as a lobbyist, since his 
activities are "engaged in pursuant to employment". is defined in. 
§ 312·, sub § 3 ·. • 
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