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October 1, 1975
Philip R. Gingrow, Asst. Bx. Director Retirement System

ponald G. Alexander, Assistant Attorney General

Transfer of Retirement Credits from One Employer to Another

Your memorandum of September 9, 1975 raises several questions
as to the meaning of P.L. 1975 chap. 622 § 26 amending 5 M.R.S.A.
§ 1092-11, The effect of this amendment is to change the previous
law which required new employers to assume full financial responsibility
for the level of benefits which had been provided for the member by a
previous employer, even. if the new employer did not grant that level
of benefite. Under § 26, the new employer is now not required to
provide con¢éributions for a new employee who has previously a member
of the Retirement System which ezmceed the level of contributions
generally provided by that new employer. The benefits accruing to
the employee became those benefites and levels of creditable service
which are Based on the contributions of the new employer, unless the
new employer elects to adopt the old and higher level of benefits
previoully provided to the employee.

You then ask: "May we require that each participating district
make an election regarding this matter which would be applicable to
all future empioyeea who had previously earned cred;table service,
based upon employment with another employar?'

The Board-has'authokity to make rules and regulations, 5 M.R.S.A.
§ 1031-5.  However, the intént of the statute here appears to be that
some dimscretion should be left with the participating district. The
state or any other participating district may establish a policy, one
way or the other, if it so desires. However, it does not appear to be
within the authority of the Board of Trustees to adopt a regulation
saying that once that policy is adopted it must be adhered to without
change. It would be within the authority of the Board of Trustees to
adopt a regulation requiring that participatlng districts adopt a
policy. That regulation should have sufficient flexibility to permit
participating districts to change that policy as they deemed appro-
priate.

As to your question as to whether the Board of Trustees of the
Retirement System should make such an election regarding state em-
ployees and public school teachers it would appear that it is within
the authority of the Board to make such an election of they 80 - desire.

DGA/mE ' Donald G. Alexander



