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Inter-Departmental Memorandum  Date Aucust 28, 1975
Te. Fred W. Snow P Dep:._E_nviroruﬁental' Protection

From Donald G. Alexander, Assistagt= Depr.  Attorney General o

[]

gece Interpretation of Minimum Lot Size Law B

Your memorandum of August 1, 1975 asks if the minimum lot ‘size law,
12 M.R.5.A. § 4807 et seqg. applies to the following situation:

A lot with 140 feet of frontage on a lake contained two cottages,
each with a. separate independent Septlc system, and such cottages and
septic system were in existence prior to dJanuary 1, 1970. Early this
summer the lot was divided in half and one cottage was sold, making
two lots with frontages of 70 feet each. No separation of the original
lot was Lndlcated by virtue of deed or registered plan prlor to Octoberxr 3,

1973.

The pr1nc1ple section to be reviewed for determination as to whether
the minimum lot size law applies to the above situation is 12 M.R.S. Al

§ 4807D, the second paragraph whlch reads-

: -“Thls.chapter shall not apply to any structure
in existence and in place on or before October
'3, 1973, which then or theretofore disposed of
,wastes by means of subsurface waste dlSposal-
except that no person shall reduce the size of
the lot upon which such structure is located

{ to a size or frontage less than that allowed

* by § 4807-A unless permitted pursuant to

§ 4807-B." '

In this case, the structures and subsurface disposal systems.
existed prior to October 3, 1973. The question becomes, is the lot as
divided here such a reduction of the size of the lot as requires approval

under the minimum lot size 1aw.

The apparent size of the 1ots ‘on which the dwellings and septic systems
existed has been changed by division of the lots, however, the amount of
land for septic wasgte disposal which is owned by the cottage owners is
unchanged, This would be unlike the situation where a portion of one or
both of the lots involved in this matter had been sold to a third party,
so that the amount of land available for septic disposal and owned by the
co;tage owner had been reduced>" The latter cage, approval under the
minimum lot size would be. required.

The clear intent of the law was -that those dwellings in existence
prior to October 3, 1973 with subsurface disposal systems be grandfathered.
The law further lntended that small lots not be reduced by their transfer
to third parties. Here the size of the land area owned by the cottage
ownars and to which subsurface disposzl is to be discharged’ is not effected
by the transaction. Therefore, the law does not apply. The: intent that
prz-existing dwellings with subsurface dlsposal be grandfathered prevails.
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=35 n5 purpose related to the minimum lot size law would be served by re-
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‘ N ot aopl1catlons in this case, Zfrom such preex15t1n3 dwellings whose
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