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STA TE ·op MAINE 
ltiter--Departmental Memorandum Date August 15~ 1975 

To Philip Gingrow. Assistant. Execu7v_e DirCept._ ""R,.,,,e,...,,t ,...,i ,..,,,r,...,ee:..:m::::e==.;n~t=--~S...::.v-=s:...=t =-=e::!!m~ --- --

f . ,om Donald G. Alexander, Aesista~ .......,.,, /t{ Dept. __ A_t_t_o_r_n_e~y=---G_e_n_e_r_a_l _____ _ _ 

Sub~ct change from Ordinarv Disability Retirement Allowance to service Retire­
ffiF"nt AJ.lowanr-,.r-

your memo.of July 18 ;indicates that, because of Internal Revenue 
·service. regulations some. retirees may wish to stay on disability retire­
ment even though receiv~ng less compensation than regular service retire­
ment. You then askwhether.5M.R.S.A. §.1122-1-c allows·_the Maine state 
Retirement system to give persons receiving di~ability retirement the 
option of changing to service retirement .or remaining on disability retire­
ment, at age 60. The. answer·· is No. 

Paragraph c of Subsection 1 of.§ ·1122 is stated in mandatory terms. 

c .. Any person who attains age 60 while a recipient of ·· 
a disability retirement allowance in accordance with 
paragraph A shall be entitled to a recomputation of_· 
benefits as provided in section 1121.and shall be paid 
that amount which is greater. Further, if.the amount 
of.the ser~ice retirement allowance is greater than· 
that being paid as the ordinary disability retirement 
allowance, the.recipient shall no longer be considered 
as receiving a disability retirement allowance.· 

This paragraph requires that retirees"be paid the greater of the 
benefits. provided for disability or reguia.r service retirement. In 
addition the second. sentence of p:iragraph c says that if the amo.unt of 
service retirement·is .greater, .the recipient can• no longer be considered­
as receiving disab-ility•"retiremerit income. Thus 'the status of the re-. 
cipient is required to change, even if the recipient r~fuses the addi­
tional income. _ .. 'l;'.here. are no options given _to the Maine State Retirement 
Sy.stem or the recipient retirees by this language. The term 11shall 11

, 

in interpreting legislation, is considered as a mandatory term unless 
the context clearly indicates otherwise. _There is no such contrary in~ 
dica tion in this case.· • 

Further, there.will be no change in.this opinion resulting from the 
revised retirement law ·cP.L. 1975 c. 607.) The new§ 1122-3 reads: 

3. change to service retirement. 

A.. The dis~bil i ty retirement allowance 9£ a beneficiary 
will cease upon the atta1nment of his mandatory re­
tirement age, without extensions,. or prior thereto 



( 

-2-

whenever the service retirement allowance of the 
beneficiary would equal or exceed the amount of 
his disability retirement allowance. 

B. A service retirement allowance shall be paid 
to the beneficiary commencing at the date of 
termination of the disability retirement allowance 
as determined in paragraph A. 

. . 

Under·this provision also,· disability cc;>mpensati6n and status 
cease where service retirement benefits exceed·disability benefits 
or on mandatory retirement age. 
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