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. . ' .... 

Asa A. Gordon, Deputy commissioner 

John W. Br, noi t, Jr. , Deputy 

June 4, 1975 

Educational & cultural Services 

Attorney General 

Approval of change Orders in School co~struction Plans 

This is a reply to your memorandum of March 10,· 1975, posing 
two questions. 

is: 

"l. May th~ local governing b':)dy (sch.ool_ officials) 
approve change orders without coming back to the 
state Board of Education provided·t:hat'the total 
funds expended on the project r·emain· wlthiri the 
limitation set by the state Board in the first 
instance?" Yes, subject to the Statutory require­
m~rit the change comply With 20 M.R.S~A"·. § 3623. 
(Parenth.e.si~ • mihe) 

•2. May the.local board initiate'cbange orders 
wi_thout coming. };>ack to the State Board outside 
of the approved·plans and specifications provided 
that they do not exceed the approved cost of the 
project plus 10%?" Yes~ subject again to 20 
M.R.S.A. § 3623. • • 

• Your mem.orandwn sets forth:•the foll~ing factual .material: 

"When an administrative unit develops plane for 
school construction and presents those plans to the 
State Board of Education. it is assumed by the Board 
that the build"ing will be construct~d ·in accord~nce 
with the plans that have been submitted. Section 3460 
of Title 20 contains a. paragraph ~ich says. in effect, 
that when a plan has been approved unde~ the alternate 
method of payment of funds that the unit may not exceed 
the amount approved by the state BOard by more than 
l0%without resubmission of the project application 
to the Board." 

'l'he 10% limitation provision to which your memorandum refers 

11J:n accordance with the provisi(?n of law that the 
alternate method may not be authorized by the 
state Board of Educatio_n unless funds. then have 
been appropriated in an amount sufficient to 
meet the tota·l estimated amount of· state aid 
estimated to be payable on· the project, no 
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local unit, without resubmission of the pzoject 
application to the board, may increase by more 
than 10" the estimated project cos-ta as sub­
mitted to the State Board of Education in the 
~riginal application for approval of the project. 
-1n the· absence of such resubmittal and the. 
supplemental approval of the additional project 
costs, the state shall not be liable .for con­
struction · aid. on that part of the project cost 
which exceeds by more than 10% the original 
approved p.ro~ect cost." 20 M.a . S .A . § -3460. 

The 10% limitation in the a·.bove-quoted statute refers to:· 
excess costs of the proj·ect, without expressing whether the 
excess ·casts resulted from · change orders or. -not. • • Xt _is· possible, 
of .course, for the 10% limitation to become operative for reasons 
other than change orders, due to the fac:t the Board of Education•• 
approval, tn the first instance, was of ·estimated project costs, 
something susceptible to change. 

·Your questions are·anawerea by 20 M.:a.s.A. I 3623. ~swell as 
by the· 10" limitation provision, ·to .the extent those provisions· are 
applicable.to the facts. If a change·order result• in an increase 
of more than 10% of the eat:Lmated project coste, St~te BOaJ:d supple­
mental approval of t;bat increase must be obtained. lf supplementary 
appr~va~ is not obta~d, the last sentence of the sixth paragraph 
of section 3460, at the ve,:y least, ·relieves. the State· from any 
obligation 'to pay_for conauuc~ion a.id on.that pa.1:t of the project 
cost which exceed·s by more. than 10% tn~~-or__i.ginat.l app+oved project 
cost. If, on the other hand, a change· order does not involve 
such an increase in costs, but rathu_ ia an alteration which does 
not comp1y·w1th approved plans, the commissioner of-Education is 
required to notify local school officials of the changes -required 
to be made in order to bring compliance, 20 M.:a. . s.A. § 3623. ~In 
light of the provisions of§ 3623, local school officials would be 
well advised to obtain prior approval of the commissioner of Education 
respecting change orders regarding heat~ng, lighting; ventilating 
and hygienic condi•ions. • 
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