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ST A TE OF MAINE 
Inter-Departmental Memorandum Date March 20, 19_75~~ 

To Mavnard c. Dolloff , Commissioner Dept. Agriculture 

• From David Roseman , Assistant Dept. Atto:rney General 

Subject State Stipend to Acrricultural Fa_ir_s _ ________________ ~ 

I have your memo of January 22, 1975, and the letter-of January 
2 to which you refer concerning tne ·state stipend· for agricultural 
fairs. Specifically, you have ·asked for an interpretation of that 
sentence in 7 M.R.S.A. § 62.which states: 

"No society shall receive ~ny portion of the 
stipend in excess of $_10, 000, except that such 
limitation shall not apply to any additional 
stipend provided- for by Title 8., section 274 
or 333. 11 

•. • 

The primary rule of statutory construction is to determine 
Legislative· intent. Re99e e v. Lunder Shoe Products Company , 241 
A.2d 802 (Me., 1968). • In order to ascertain the intent of the. 
Legislatu_re, the history of the statute may be considered. 
Hutchins v. Libby , 103 A.2d 117 (Me., 1953). "If any ambiguity 
exists in a statute resort may be had to the ·original to aid 
construction. 11 Jenness. v. State, 64 A. 2d 184, 187 . (Me.~ .1949·). 
section 16 of Chapter 27 of the Revised Statutes of 1944 (from 
which 7 M.R.s.A·. § 62 is derived) read in applicable pa:r:t as folla,,,s.: 

·"There shall be appropriated annually from the 
-state treasury_a sum of money not to exceed 
2¢ per inhabitant of the.state, which.shall 'be 
known as the state stipend for aid and encourage­
·ment to agricultural societies and hereafter 
designated as the 'stipend.' . No society 
shall receive any portion of the stipend in 
excess .of $3,000." 

By Chapter 388·, Sections 1 and 2, of the Public Laws of 1949, the 
statute .was amended as follows: (words added have been underlined) 

"There shall be appropriated annually from 
the state treasury.a sum of money not to 
exceed 2¢ per inhabitant of the state and an 
additional sum of money equal to 5% of the 
amount contributed under the provisions. of 
section 16 of chapter 77, and an.additional 
sum of monev as orovided and limited bv the 
provisions of section 15 of.chapter 77 .... 
(8 M.R.S.A. § 274 is deriveQ from section 
15 of chapter 77) No society shall receive 
any portion of the stipend in excess of 
$5,000, excee t that·such limitation shall 
not a po l y to any additional stiuend e rovided 
for b y the provisions of section 15 of 
cha pter 77." 

I 
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There can be no doubt that it was the intent of the Legislature 
to exempt from the $5,000 money limitation (now $10,000) any stipend 
money received by the Treasurer of State pursuant to section 1s· of 
chapter 77 (now 8 M.R.S.A. § 274) and disbursed to individual 
societies pursuant tothe formula set out in section 16 of chapter 
27 (now 7 M.R.S.A. §·62). While·the·re have been numerous amendments 
to- the statute since that time, and while.the formula for disburse­
ment.of funds has changed, there is nothing in the history of the 
statute to indicate any change in this Legislative intent. Further­
more, by chapter 423, section l, of the·Public Laws of 1953, the 
statute was amended as follows: (words aqded have been ·underlined) 

"No society shall receive a'ny • portion of the 
stipend in excess· of $10,000, except that such 
limitation shall-not apply ~o any additional 
stipend provided for by the p~qvisions of 
section 15 of chapter 77 or the provisions of 
section 13 of chanter 77-A 11 

( from which 8 
M.R.s.A. § 333 is derived). 

Here, too,•. it is clear -that the· Legislature similarly -intended to 
exempt frc,Jri the $10,000, limitation any stipend money received by 
the Treasurer-of state pursuant to what is now 8 M.R.S.A. § 333 and 
paid out to individual societies. Again,· there is nothing to indic·ate 
that this Legislative intent.has been changed. 

Thus, stipend money.that is received by the Treasurer of State 
pursuant to 8 M.R.s.A~ § 274 and§ 333 and disbursed pursuant to the 
formula set out ,in 7 M.R. S .A. § 62, is not to be used in determining 
whether an individual society has receive_d in excess of $10,000. . 
Furthermore, there is no statutory limit on the amount of the afore-· 
,mentioned funds (for clarity they may be called Title 8, § 274 .and 
§ 333 funds) which may_ be rece~ved by a society. Any othermoney 
rec_eived.by a society pursuant· to the formula of 7 M.R.S.A. § 62. 
(for clarity they may.be called the 3¢ per inhabitant fund_and th~ 
Title 8 § 275 fund) is·subject to the $10,000 limitation. 

ay·referenceyou also raise the question of whether, given the 
interpretation above, it is possible that the stipend fund may. 
accumulate mon·~y which, under present law, could not be dist:ributed. 

• If the 3¢ per inhabitant fund and the Title 8 § 275 fund are classi_fied 
and placed into revenue or appropriation accounts (they appear to be 
appropriation accounts), 5 M.R.S .A. § 1544· (balance not otherwise pro­
vided for) tells what is to be done with any surplus. If another 
type of account is involved, there is no similar statutory provision 
stating what is to be done with a surplus. In the latter case it 
would be wise to add specific _legislation so that there would ·~e no 
question with respect to the distribution of accumulated funds. 

DR:rnfe 
DAVJ:D ROSEMAN 
Ass~stant Attorney General 


