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.. 

Asa A .• Gordon, Deputy comm•t. 

John w. Benoit, Jr., Deputy 

Reorganization of School union #76 

March 18, 1975 

Eaticational and Cultural Serv. 

~ttorney General· 

This is a response to your memorandum dated March 3, 1975, 
proposing three additional questions relating· to the reorganiza­
tion of School u,;d,on #76. In a writing dated February 12, 1975, 
this office rendered an opinion on several questions relating to 
school Ulion #76. The answers to those questions requires that 
consideration be given to additional matters fn the reference 
union. 

1 • . Your memorandum asks, 

"Can the commissione.:r approve plans for 
a schoo1 union composed of the Deerisle­
stonington c. s. D •• a·nd the towns of 
Brooklin and Sedgwick which provide for a 
joint boara of six c. s. D. school committee. 
me!Qbers, tl:µ'•e members from the town of 
Brooklin, arid three me.ml:)ers from the town 
of Sedgwic~? 11 

. 

w~ answer this question in the affirmative. The provisions of 
20 M.R.s.A. § 153, relating to a joint school committee in a 
school union are incorporated by reference in 20 M.R.s.A. § 356. 
The Iagislature intends that the full membership of the school 
committees comprising the towns in a union make ~P the joint 
committee. we understand that the reference·community School 
District has a board of six members and that each one of the 
other municipalities to be considered respecting formation of 
the union have three members a piece. Therefore, the joint 
boar'd would consist of those twelve members. 

~. Your second question asks, 

"Does section 471 require that the community 
school district of Deer Isle-Stonington have 
only three members designated to serve on 
the joint committee of the school unio~? .. 

This question is answered in the negative. What we have said 
in our answer to the first question equally ap?lies to this 
question. 
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3. ~he: third queation in your memorandum aaks, 

"If e joint committee is formed with 
~embership from the community school 
district and the .two towns, does.the 
community school district have veto 
power by vir.tue of employing a majority 
of the teachers in the school union and 
paying more than half the salary of the 
superintendent? .. 

we answer this.questiop in the affirmative. 20 M.R.S.A. § 153 
provides that a 

11 * * * 'l'he e lectio11 of super intenaent 
of schools ehall not be effective unless 
said electiol'!, shall be approv~d by the • • 
superintending school committee of the • 
town in thG seid union having a majority 
of the · teachers ·in the towns comp.rising 
th, union and paying not .less than one­
half of the salary, exclusive of any 
sums paid by the state for the purpose 
.,, • .* . " 

~cause the provisions of§ 153 are incorporated by reference in 
the community school district provisions, alreeay mentioned herein, 
we interpret _the word "town" as meaning "unit." 

JWBJr./ec 

JOHN W. BENOIT, JR. 
:Pepu":y J\ttor_ney General 


