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Asa A. Gordon, Deputy Commissioner 

John w. Benoit, Jr., Deputy 

March 17, 1975 

Educational and Cultural serv 

Attorney General 

Construction of Regional Vocational School Facilities 

This is a reply to your inter-departmental memorandum dated 
March 5 posing four questions. 

1. First, you ask, 

"If a municipality gives a 99-year lease 
on· a piece of land to the cooperative 
board, may·_the citizens vote to build a 
building on that leased land, and may the 
State pay ~id on such a building cons~ructed 
on leased property?'" 

The provisions of 20 M.R.s~. s 2356-A provide that a "The. 
cooperative boards. of the 11 new regions for vocational education 
as set forth in this subsection shall have all the .rights and .. 
duties that a.re set forth in sections 309, 309-A and 309-B." Turning 
to the provisions of 20 M.:a.s.~. § 309-B, we note that the Legislature 
has authorized a cooperative board to lease real property for educa­
tional purposes. In the event that the.cooperative board of a • 
regional vocational facility leases land and con•tr~ct• ~ ecnool 
:building thereon, the state· ia authorized to pay aid on such a 
building. 

2. Your second guestlon asks, 

"May a cooperativ~. board lease a building 
with the intention to buy ·and be reimbursed 
on expenditures made to renovate the build­
ing for vocational needs?" 

we are. orally informed that this guestion·intends .to Leach. the 
situations wherein a cooperative board leases a vacant building 
located, for example,· in ·a shopping cen·ter or in an industrial 
park, with the intention qf purchasing the building at some futu~e 
date. The leasing power of ·a cooperative board, specified in the 
answer to the first question, equally applies to this question, 
and-for that reason the answer to the second question is in the 
aff irmat.ive. 

3. T~e third question posed is, 

. "May the vote.rs of an administrative unit vote 
to give land to the cooperative board upon which 
that board may build vocational facilities?" 
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By use of the tarm "give," in the questlon, we assume you mean to 
grant as by deed. The answer to the question turns upon the facts 
of each case. To the extent that the land in question involves a 
Maine School Building .Authority project, the sections in Title 20 
pertaining to that ~uthority must be given consideratioµ together 
with the terms of the trust agreement that the Authority holds· 
with the trustee·bank. Moreover, existing obligations of the. 
administrative unit in tbe form of bonds m~st be ·given attention. 
'ro the extent that the • lar .. d in question stands a·s security for 
the bondholders, a grant might constitute impairment of that 
security. we do not intend that the previous se~tence be taken 
out of context. In situa~ions contemplated by the . question, bond 
counsel representing the administrative.unit should be contacted 
for an opinion. 'The provisions of 20 M.R.s.A. § 225, authorize 
school administrative district directors to dispose of real . 
property ·1n the event the voters of the·district so approve. Other 
administrative units ~ave similar powers.under other applicable 
Maine statutEls. In conclusion, Maine law does provide for dis­
position of school property by school off-icials subject to the 
administrative unit• s responsibilities, if any, created by out­
standing bonds, or other similar factors. 

4. Your last question asks, 

. "May a cooperative board build a shop area 
and attach it to a school building owned by 
an administrative unit provided that the land 
under the. building is deeded t ·o the cooperative 
board?"· 

This question is more ae,prop.riat~ for counsel representing. the 
admini.strative unit 1n· question. An examination of the laws 
relating to public: achoo.ls does not reveal statutory language 
either affirmative or negative in the matter. 

JWBJ.r./ec 

JOHN W~ BENOI'l', JR. 
Deputy Attorney General 




