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.JEf>ARTMENT OF THE ATTOf<NEY GE:NEnAJ.. 

I • 

. .:: . 2 7 F c b ru .1 r y 1 9 7 S 

\'IILLIAM J. KCLLEHER 

AS~16Ti\NT A'fT011NEY G[N[l1Al. 

CQUNSEl., M£NTAL HCALTli l\ CORl1ECTIONS 

. 
To: Ph i lip H .'.l 1 ton , Soc • SC' r v . Dis ci. p li n c A <l v. ])cp'.: __ R:.;.'o=.3.:..:n..,;«...::o'--"r'--'-l·"""IC':....n'-"-r~:i-"'l--'-ll'--'c'"'":1'-'l"""t"""'I'-'-, _I~n---'s-=t_,,i'""t'-"uc:..:tc..:c"---__ _ 

Subject: DISBURSEMENT Of FUNDS AS REPRESD;TATIVE PAYEE OF SSI BENEFITS 

This informal opinion .is _in response ·to several questions contained within a mcrc:-0-

ra'n<lum from you to Courtland D. Perry, dated October .2, 1974. 

Your questions concern the proper and legal procedures to be followed wl1en the 
Superintendc~t is the Representative.Payee of Social Securi~y Income benefits in order 
to compensate a boarding home operator for the room and b·oard of a pe_rson in his home 
whb is on convalescent status from the Bangor Mental Hca(th Institute (341~SA §237~). 
Your initial question is (the ~emaining three questions being alternatives to the first): 
111-lould the social workers (sic)· authorization of such funds (when the Superintendent is 
payee) ·be lega 1 in your. opinion? 11 • 

-~-\. .J We must first consider whether any person in the employ of Bangor Hental He2lth 
( )titute m~y ·::3uthorize the disb_ursement o~ £u;:1ds in a patient's account. in order J:o 

:' a boarding home operator for the board and room of a patient on convalescent status. 
·rt is our Opinion that no BHHI employee may El3ke such an authori~ation. The sole 
statutory authority for a B~Illl employee t~ act-as.a payee of social security benefits 
on behalf of a patient is contained ~ithin 34 M.R.S.A. §2513-A. That seGtion authorizes 
the Superintendent of m-nn ~o receive such benefits as p.ayee and to -11 apply such benefits 
toward the care and treatment of any such patient in _accordance with the charges made 
by the deportment" (emphasis supplied)_. It TI1.akes 110 provision for payment of any other 
charges than those made by the·-department for care and treatment of the patient ai: the 
institute. We, therefore, advise that no B}llil employee, other than the Superintendent, 
may disburse a patient's funds for any re;ason an<l he ocly for payment-_ of department 
charges_ fo-::- cQrc and treatment. 

•. . -
.In light of the above advice, there is no need to reach the questions posed in 

your October 2, 1974, memorandum. 

William J. Kelleher 
Assistant Attorney General 
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