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January 22, 1975

Harold S. Noddin, Director Bureau of Labor & Industry
Leon V. walker, Jr., Asst. Attorney General

Stationary Steam Engineers and Boiler Operators Licensing Law

26 M.R.8.A., § 178, sub-§l.F contains a grandfathers clause
for licenses for stationary steam engineers 'and boiler operators
which provides in pertinent part as follows:

"Any person who within 5 years prior to October
3, 1973, was employed as an engineer or boliler
operator shall . . . be issued a license in the
highest grade in wh;ch he was employed . . . A
sworn statement by the applicant as to his ex-
perience must accompany his application and
shall be considered as satisfactory evidence of

. his experience unless the board shall have clear
and. convznc;ng evidence to the contrary."

Question; can fhe :previous experience of the applicant be
eitherﬁpperating or having charge of the plant. Answer: Yes.

“:gectim. 178 contains no definition of the word “engineer."
However, in air opinion, if the applicant performed duties as
an enyineer within the 5 years prior to October -3, 1973, it

_does: not matter whether he actually operated the plant or
whether he had charge of the plant. He is entitled to he
issued a 1icense commensurate with 'his experience and quali-
fications. 1If he did not serve as ian engineer within the 5
year period, he ie not so entitled.

We -understand you have no trouble regarding licensing of
boiler operators.



