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January 17, 1975
Carroll R. McGary, Commissioner Educational & Cultural Services

Harrison B. Wetherill, Jr., Assat. Attaney General

Tenure Rights of School Principals

You have asked several questions regarding the tenure rights

of school principals. Your first question is whether the term
"teacher"” as used in 20 M.R.8.A. § 161 sub-§5 includes a principal,.
The answer to this question is yes. This anawer is in conformity
with an opinion issued by Assistant Attorney General Richard Foley
on June 15, 1961 to Asa Gordon, then coordin&tor of the Maine
School District Commission. I have attached this earlier opinion
for your information.

Your second question is whether pfincipals have continuing contract
rights as spelled out in subsection 5. The answer to this question
is also yes.

Subsection 5 reads in part as follows: "A superintendent ... may
employ teachers... for such terms as he may deem proper, ... except
that after a probationary perlod of not to exceed 3 years subse-
quent contracts of duly certified teachers shall be for not less
than 2 years and unless a duly certified teacher receives written
notice to the contrary at least 6 months before the terminal date
of the contract the contract shall be extended automatically for
one year and similarly in subsequent years until age 65....."

Since, as stated above, a principal is included within the term
"teacher" as that term is used in subsection 5, the above quoted
provision in subsection 5 concerning continuing contract rights
applies to principals as well.-as to teachers.

Your third question is whether continuing contract rights are
earned for a particular position or whether they are earned for
service in a particular school system regardless of the position.
The answer to this question is that once an individual has served
the necessary probationary period in a particular school system
as elther teacher or principal, such an individual acquires con-
tinuing contract rights on subsequent contracts even if such con~
tracts involve a change of position.
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The attached 1961 Attorney General's Opinion concerned the status
of an individual who had Qeén employed as a teacher and assistant
principal for 20 years. he local aschool committee wanted to
change the individual's position to that of principal and to put
him on a probationary contract. The attached opinion states that
since the individual had served some 20 yearg in the school systen,
he should be considered as having served his 3 year probationary
period and to be now on a 2 year continuing contract until given a
6 monthe written notice, despite the fact that he was being moved
to a new position within the system.

Your fourth and fifth questions deal with the status of a peraon

on continuing contract who moves to another position in the system.
The answer to both of these questions follows from the answer to the
third question above and is that a person on continuing contract

when moved to & new position within the same school system, has
continuing contract righte in his new position without a probationary
period. Continuing contract rights, once earned for service in a
particular school system are transferred as an individual moves from
position to position within that school system.

I hope that I have answered your questions and if I can be of any
further assistance in this area please let me know,

Harrison B. Wetherill, Jr.
HBW/mE Assistant Attorney General



