MAINE STATE LEGISLATURE

The following document is provided by the
LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY

at the Maine State Law and Legislative Reference Library
http://legislature.maine.gov/lawlib

Reproduced from scanned originals with text recognition applied

(searchable text may contain some errors and/or omissions)




This document is from the files of the Office of

the Maine Attorney General as transferred to

the Maine State Law and Legislative Reference
Library on January 19, 2022



4

_ Ly ) January 1, 1975
T _ . Lnlb-l..-l. hacd, e /. Ll
.- Capt.” Robert:. Hayden, Staff Aide Maine State Police
| Charles.R. Larouche, Assistant , ¢ Attorney General

Considerationiof Military-Service Credit under 5 MRSA § 1094 for
20 years service as State Police

R This replies to your memo of December 18, 1974, concerning
this subject, . T

_ I, understand your. gquestion to be whether or not the military
service credit. allowable under 5 M.R.S.A. .§ 1094 may be considered
for the purpose of computing the requisite period of 20 years of
creditable service as a State Police Officer, for the purpose of
retirement under 5 M.R.S.A..§ 1121, gub-§ 1C. The answer to that

guetlon is negative.,.
5:M.R.5.A. §.1094, sub-§ 13, provides:

"13.' Military service.credit.. Anything to

the contrary notwithstanding, military service shall
be credited to all state employees who are unable

to otherwise gualify for military service credits,

Coew IE is éieab.fkﬁm-ﬁhis,ﬁhat?éll pérsons,]includihg'state'Police,

.«WhG-are unable. to otherwise: qualify for military service credits,
"' i.e., under 5 M,R,S,A, § 1091, sub-§ 6, are entitled to military
sexvice credit under 5 M.R.8.A. § 1094, :sub~§ 13. However, 5

M.R,S.A;_s'1121;.spb-snlcfp;ovides:;f ,@": '

" .Yy Except that :military service credits
“ a8 allowed under section 1094 ;shall not be-
. congidered as part of ‘the creditable service
- necegsary . for the ‘20 years service as a state
-police officer, but ;that any military service
; -ereditable; under section ‘1091 shall be consid~
I ‘ered to be!part of:the creditable service nec-
e .essary for'the 20 years as a state police
o, officer provided that he was a. state police
-i ‘officer. at 'the time ‘of entrance into said
§ military seérvice and upon separation from
military service again became a state police
Officer. - '_.. [ -.“ ‘ T .

'Accordingly,'whiie-a:State‘Police Officer is entitled to the military
' service credit allowable under-§ 1094, that particular credit can
+ . not be conside:ed'in-qampqting-the required minimum 20~year period
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of creditable pervice for the purpose of retirement under
. § 1121, sub-§ LC. However, after otherwise acquiring the .
‘minimum 20-year period of service, the military service credit
- allowable -unde

§ 1094 can be considered in computing the
retirement alldwance £q: a State Police Officer,

_ "If I can be of ahy further aid to you in this matter, pleasé(
. advise me.

CHARLES R. LAROUCHE ,
Asgsistant Attorney General
CRL/ec
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