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w. G. Blodgett, Executive Director 

Charles R. Larouche, Assistant 

December 20, 1974 

Maine State Retirement System 

Attorney General 

Eligibi.lityfor Retirement creditei with Participating District for 
Former State service 

This replies to your memo dated December 4, 1974, concerning 
this subject. 

I understand·your question to be: Does s M.R.S~A- s 1092, 
subsection 5, authOZ"ize the granting of service credit to a former 
State employee by his participating local district employer for 
service rendered as a state employee after the date of establishment 
of the retir~ment system? The answer ·to that question is ·negative. 

S M.R.S.A. § 1092, subsection 5 reads: 
. . 

11Me~erah.ip in the retirement system shall be 
optional with employees in the service of a participat­
ing local district on the date when participation of 
the local district ~gins, and any employee then in 
service who elects t.o join the retirement system there.­
after shall be entitled to prior service credits cover­
ing such periods of p~evious service as Shall be . 
certified by the partiQipating local distri~t as 
creditable prior service re~dered ,t,o auch local district, 
or· to the state, for which the participating local district 
makes accrUied liability con,ributions and all meml:>ership 
service credlta for which contributions are paid into 
the ·retirement system by such member. Membership shall 
be compulsory for-all employees ent~ing the service 
of such participating local districts thereafter, except 
those-who are exempted under subsection 1. 11 

S M.R.S.A. § 1001,. subsection 17 defines the term. "prior service" 
as follows: 

"'Prior service' shall mean service rendered prior 
to the date of establishment of · the retirement system 
for which credit is allowable under section 1094. In 
the case of participating local districts 'prior service• 
shall mean service to the district rendered prior to the 
district jo:i.ning the retirement system." 

The term "prior service, 11 used in 5 M.R.S.A. § 1092, subsection 5, 
apove-q1,1.oted,. refers to service rendered prior to the date of establish­
ment of the retirement-system, in vi~w of the explicit definition of 
that term in 5 M.R.S.A. § 1001, subsection 17. Accordingly, it cannot 
be construed to include service·rendered after the date of establishment· 
of the retirement system. • 

. If I can be of any further aid to you in this matter, please 
advise me. 


