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Asa G~don, Deputy commissioner 

1:Jarrison B. Wetherill, Jr., Ass't. 

s.A.D. #71 Reapportionment 

December 18, 1974 

Educational and Cultural serv. 

Attorney Genoral 

You have asked several questions concerni~g tha reapportionment 
plans submitted by the reapportionment committee of SAD #71 to the 
state Board of Education for approval, pursuant to 20 M.R.s.A. 
SS 301-301-A. The Committee has submitted one plan aesignated as 
the preferred plan and two plans designated as alternates. ~he 
Committee baa also submitted c~plete minutes of a11· of its meetings 
and a minority report signed .by two members of the committee of ·six. . . 

I will answer first your ~econd question, wbich is whether the 
-state Board may bypass the preferred plan if it ~eta the statutory 
criteria·· and designate one of the alternative · plans as .the approved 
plan. The answer to· this question is no. 

under 20 M.R.s.A. s 301, "the committee shall ... adopt· a plan 
of rep.reaentatioft, including total ~umber o~ du-ectors and ·members • 
from each 11unicipality or section that meets. the · requirements of·. any. 
method set fort~ _in thia section. A major~ty of the committee shall 
constitute a quorum and a plan shall· be · adopted by •majority vote · of 
those preaent. 'l'he committee ·may aul:)mit . as many.-·alternate· plans· as 
it· wishes. 11 Ul~r § . 301-A, ·"Plans adopted by the . ·cOllllDittee shall be 
aubmitted' to the· state Board· of Educa~ion -· for approval. 'l'he board 
shall approve· or diaapprove of an adopted. plan. . • •. . • If no plan 
has been adopte-d by the <::ommitt$e· or approved by the board within 
the 90-day ·period, the commias~oner a!iall prepare a· suitable plan 
and submit~~it to the board for approval. . . .• ·• 'l'h.e • approved plan 
shall _be ,ffective immediately·." • 

trnder the .above procedures as sat out in§§ 301 and 301-n, the 
responsibility of the state Board ot Education is ·only to approve 
or disapprove of an adopted plan based upon ·compliance with the 
statutory guidelines. It is entirely up to the reapportionment 
committee to name the.particular adopted plan or plans which it 
would like the state Board to consider and tbe committee may, if 
it desires, name the order in which it ·would like the ·state Board 
to consider any 'adopted plans submitted. 

In the case of SAD #71, ·one .plan was adopted by the corumitt~e 
to be sent to the state Board as the "preferred .plan." The two . 
other plane were voted on and submitted only as "alternate plans." 
The apparent intention of the committee·· in choosing this method 
of submitting its plans was that the pref~rred plan be approved 
if it meets ·the statutory requirements and that the alternate plans 
be considered only if the preferred _plan could not be approved. 
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The state Board has no authority to substitute its judgment for 
that of the COll\lllittee other than to determine whether an adoptac1 
plan, as submtted, meets the relevant statutory requirements. 

Returning now to yQur first question, you have asked whether 
each of the three plans submitted to. the state Bo~rd by.the 
reapportionment committee of SAD #71 is within the guidelines 
established by_ S _301. Based upon -the figures you have furnished, 
the ·plan submitted as t~e preferred plan-appears to meet the 
statutory c~iteria set out in Method B of§ 301. since tne plan 
submitted as the preferred plan meets the statutory guidelines, 
th~re is no need to consider whether the two alternate plans 
would also meet the guidelines . 

. The third question you· have asked.is whether the state Board 
may ~onsider the. relative number.of persons on the reapportionment 
committee that IQaY have voted in favor of the preferred plan or of 
the alternatives. The answer 1;o thir, question is no.· such a 
consideration ia not related·to whether.a particular plan meets 
the criteria of §: 301. • 

BBWJr.ec 

HARRISON :a. WE'l'HBRILL, JR. 
Assistant Attorney Gene~al 


