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STA TE. OF MAINE 
lnter,Departmental Memorandum Date December 18, 1974 

Asa Gordon, Deputy To _____ _____ _ _____ _ Dept. Education & cultural Services 

)_From __ H_a_r_r_1._· _s_o_n_ B_._ w_e_t_h_e_r _i _l _l_,_ J_r_._, Asst. Depr. _ _ A_t_t_o_r_n_e_y_G_e_n_e_r_a_l ____ _ _ 

} 

Su&jecc _ __________ • _v_o_c_a_t _i _o_n_a_l_ E_d_u_c_a_t_i_o_n ______ ______ _ ___ _ _ 

In your memo of October 23, 1974. you have asked several 
questions concerning the organization of vocational regions 
under 20 M.R.S.A. §§ 2356 (A-H)~ I Will answer the questions you 
have raised in 'the order that you asked them: 

1. May a cooperative board appoint a director of vocational· edu­
cation as its:chief school officer .and vest-in him those duties 
normally as.signed. to a superintendent under 20 M.R.S.A. § l61?_ 
'l'he answer· is yes_. 

Section 2356-G provides for the employment on· the staff of 
each. regional vocational center of a local director of technical 
and vocational education who shall meet such qualifications a~ may 
be prescribed by the state ~oard of Education for all such _positionsu. 
Section 2356-G further provides that "the director sh~ll be re­
sponsible _to the appropriate administrative officers of the ad­
ministrative school unit operating the. center.'.' The duties and 
responsibilities of the ·director are not fixed by statute. He 
is made responsible only to the cooperative board which is 
charged by§ ~356-~ with the administration of the vocational 
region. • The cooperative board may assign power·s and duties in their 
discretion to the director which might include powers and duties • 
similar to those assigned b~ 20 M.R.S.A. § 161 to superintendents. 

-,..,..,,_ 

You have also ·· asked whether a director must obtain full 
certification as a superintendent. 
only obtain fu_ll certification • as a 
uniform qualifications as the state 
cribe_under § 2356-G. 

The answer is no. He need 
director.after meeting. such 
Board o·f Education might pres-

2. ·_May a cooperative board appoint a· vocational director as its 
chief school officer or must the board appoint one of the local 
superintendents as the chief school officer·? This question was • 
answered above. There is no provision-in the statute for appoint­
ment of a local superintendent as chief school officer for the 
region nor may the di'rectox: be made responsible to anyone dther 
than the cooperative board members who are ~he admin1strative 
officers of ~he region. 

3. This question dealing with the ·method of payment of a super­
intendent appointed as chief school officer of a region is moot, 
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since as explained above, .the board has no authority to make 
such •an ap~oint~ent. 

4 ·. May a superintendent serve as a secretary or treasurer on 
the cooper~tive board? .The answe.r to the question is no. 

Section 2356-A(S) states that the cooperative board members 
shall meet . ; . and shall organize by· electing a chairman, . a •. 
vice-chairman, ·a secretary .... . The .cooperative· boards shall 
select· a treasurer . . . •. 11 

• . In· accordance with the above langua~e the 
officers ·of· the cooperative board, • including the se~retary,· but ex­
cluding the tre~surer, must be elected ·from· among the members of · the 
' . . . 
board. The treasurer ·may be eith~r ~ board member or a non-board 
member. A -superintendent_ may not serve as a member of a cooperative· 
board, and thus could no.t be elected as secretary. -Even though· • 
the treasurer may_··be selected from among non-boar_d members, a • • • •. 
superintendent could ·not :be .selected as treasurer since he cannot 
serve simultaneously as both adviser to and employee· of _the board. 

5. can the vocational director, ·elected by the board,· also serv·e 
as secretary or ·treasurer to the board? The answer is no. · The •. 
position of .director would be incompatible. with that of either board 
.member, secretary, or .treasurer. 

6. can a town selectman. serve as a member of the coop~rative board?'. 
The answer is yes. 

Section 2356-A(S) states that "membership of .the . coope.r.:ative 
board shall be made up from any citizen in the administrati_ve units 
in that area . . .. , . except . that those citizens who by holding a~other 
office have duties conflic~ing -with those of the cooperative board 
shall not be selected.".. It has already been· stated above that both 
school superintendents and directors of vocational . education have . 
duties which -would conflict with those . of a cooperative board member 
and therefore cannot be selected • for the · board. selectmen: .. of· 
towns whose budget i's voted on by the citizens at a town meeting, 
however, do not have duties which would be conflicting and there-
fore may serve as members of the cooperative board. Members of a 
~own council, on the other hand, must, under§ 2356-A(S), vote on 
the vocat~onal region budget submitted by the cooperative board and 
such town councilors would therefore be ineligible to serve on the 
cooperative board. 

You have asked, in addition, what other town officials 
might be ineligible to serve on the cooperative board as a result 
of conflicting duties. The possibilities being so varied, this 
question must be answered on a case by case basis as questions arise. 


