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‘ L STATE OF MAINE

Inter- Departmental Memorandum  Date_ Y17, 22,/ 97t

To_william R. Adams, Jr. Commissioner Dept. Environmental Protection B
From John M. R, Patexrson, Assistant Dept. Attorne General

Subject T, 1ability of T.icensed Terminal Operators for 0il Transfer Fees

Your memorandum of October 22, 1974, sets forth ten separate
fact situations and requests our adv1ce w1th respect to each fact
situation as to which licensee is reponsible for the filing of
appropriate transfer reports and payment of fees resulting from
transfers of oil in coastal waters of the State of Maine.  We have
not reproduced all the facts stated in your ‘request for opinion.
Because this matter is still in litigation we have elected to answer
'your reguest in an ‘informal mahner.

1.  Section 551(4) (A) of Title 38 M.R.S.A. provides that:

"Annual license fees shall be determined . on
the basis of one half cent.per barrel of oil,
petroleum products or their by-products trans-
ferred by the appllcant during the licensing
perlod T

Although that section uses the term "applicant“ it seems apparent
that the statute meant to refer to "licensees" since, pursuant to
§543 no person may operate an oil terminal without a license from the
Department. .As a condition of obtaining a license, the applicant must
pay a fee to the Department over the course of the licensed period on
the basis of one half cent per barrel for each barrel of oil transferred
in coastal waters. The use of the term "applicant" in § 551(4) (a)
appears to be interchangeable with the term "licensee".

'In the first fact situation. the transfers frem ship to shore oxr
shore to ship must be reported and fees paid by the licensed operator
actually transferring the oil. It makes no difference that the
licensee was transferring oil for the benefit of or as a service for
another licensee, since §551(4) (A) clearly contemplates that the fee
is to be paid by the person actually undertaking the tranasfer. 1In
this case, if Mobil performs a service for Chevron (i.e., the service
of transferring oil from ship to shore or vice versa) Mobil is respon-
sible for the reporting of such transfer and the payment of fees.

Mobil should not be relieved of such obligations merely because it is
performing a service for Chevron, but rather, should seek reimbursement
from Chevron for fees incurred in the course of providing a service

for Chevron. It is up to the corporations involved to allocate such
fees between themselves in whatever fashion they believe best serves
their mutual business interest. 1In any event, however, Mobil. is liable
for payment of oil transfer fees in connection with all transfers under-

taken by it.
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- 2. Section 545 provides that no person may "operate" a terminal
facility without a license. Section 542(8), for unknown reasons,
defines "operate" to include "owning or operating an Oll terminal
facility whether by lease, contract or any other form of agreement".
In the instant case such definition can be corifusing since Mobil
apparently leases the facility from the owner, thereby, becoming an
operator, and in turn hires R. H. Foster to "operate" the facility.

In oxder to make sense of §§ 545 and 542(8) we believe that the
statute meant to provide that the person actually responsible for the
functioning of the terminal, whether in the capacity of owner or lessor,
should obtain a license. In this case R. H. Foster operates the
facility, albeit on behalf of Mobil. We, therefore, believe that Foster
should obtain a license for “operatlon" of the terminal. Insofar as.
Foster has operated the terminal in the past without .a license it is
at least liable for paymerit of fees. 'As noted in response to gquestion
#1, Foster may obtain reimbursement from Mobil pursuant to their business

relationship.

3. The answer to this situation is the same -as that in paragraph
1, supra. The licensee actually undertaking the transfer operation
is responsible for reporting and payment of fees.

4, 'King Resources Company, as the operator and licensee of the
facility, is responsible for reporting and payment of fees.

5. Each company is responsible for reportihgzand payment of
fees with respect to transfers undertaken by that licensee. -

6. As noted above,. §551(4) (A) requires the payment of one half
cent per barrel fee for the transfer of any oil. Under §542(10)
"transfers" include those transfers of oil from vessel to shore based
facilities and from vessel to vessel.  Section 542(7} includes a
vessel within the definition of "o0il terminal facility" but

"only in. the event of a ship to ship transfer
of oil petroleum products.and their by-produdts,
and only that vessel going to or coming from the
place of [ship to.ship] transfer and the [shore
based] oil terminal facility."

Section 545(4) prov1des that "licenses issued to any [shore based]
terminal facility shall include vessels used to transport oil, petro-
leum products and their by-products between the [shore based]‘fa0111ty
and vessels within State waters.™ '

When read together, we believe §542(10), § 542(7) and §545 (4}
provides that a ship may be an o0il terminal in case of ship to ship
transfers. In the event that the ship is included within the
operation and control of the shore-terminal it does not require a
separate license. We do not believe § 545(4) was meant to grant an
automatic license to any ship not under the control of or appurtenant
to the shore based facility. Rather, we read the Act as requiring

that, in circumstances such as this, the.independant barge operator
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obtain an oil terminal license for its operations. In this case Boston

‘Fuel Transportation is not part of the operation of either shore based

licensee Chevron or Northeast Petroleum. It is clear that the Boston

Fuel barge is an oil terminal. Since it does not fall within the license
of either Chevron or Northeast, Boston Fuel requires an oil terminal
license for its barge and ship to ship transfers, Insofar as Boston Fuel
has undertaken unlicensed ship to ship transfers of oil in the waters of
the State of Maine, Boston Fuel Transportation Company is, at least,
liable for the payment of fees for all such ship to ship transfers which
have taken place since the effective date of the Act to date. In addition
Boston Fuel Transportation Company must, prior to undertaking any further
transfer operations, obtain a license from the Board as required by §545..

Chevron is the proper party for reporting and paying fees with reépéct
to ship to shore or shore to ship transfer.

. 7. As stated above, the licensee actually undertaking the transfer =

operation is responsible for the payment of fees. 1In this case it would
-be Cities Service. - - ' '

8. 'As stated above, the licensee actually undertaking the transfer of

'oil, .in this case American, is responsible for the payment of fees. -

9. ‘As stated above, Getty, as the licensee undertaking transfer of
@il is responsible for the payment of fees with respect to all transfers

in or out of its shore based terminal.

. 10. As stated above the licensee actually undertaking the transfer
operation, apparently Northeast Petroleum, is responsible for the payment

(J‘Ollbl M. R. PATERSON

Asdistant Attorney General
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