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STA TE OF MAINE· 
Inter-Departmental Me~orandum D~te s eo tember 23 , 1974 

-~o Richard w. Tri~p. Asst. Director 

from Charles R. Larouche , Assistant 

Dept. Pers nnnel 

Dept. Attorney ~General 
;_ 

Subject Educational Leaves to Attend Employ ee Reoresentativ·e Activities 

~( 
This replies to your Memo of July 9, 1974, conc~~ning.the subject. 

,! . 

You ask wh.ether or not the Personnel Board/Depai;tment ··would be 
exposed to· a· cha:r.ge of engaging in an unfair labor pri:t•ctice by granting 
"educational leave" to ·employees who.(l} desire to at;tend employee 
representative group sponsored educational programs, 'p.nd (2) who 
desire to participate in employee representative group activities, • · 
such as membership drives, negotiations, etc. · By "e4ucational leave"· 
we understand that you are referring ·to the "educational.leave11 which 
the Legislature authorized by Chapter 500, P.L. 1973;; adding a new · 
Chapter 60 to Title 5 M.R.S.A. • :: . ' '. 

It appears to ·me that the educational leave autl~rized for State 
employees by· that statute is limited to "increase krfowledge and skills 
and .to' improve work techniques and pro.cedures" in thEi:. discharge of his· 
State_ employment. 5 M.R.S.A. § 722. • • :!.· 

This construction of the statute appears to be q.q~sistent w~th 
the adm.inistrative ·iJ:'lterpretation placed upon "it by the •Educational 
Leave Advisory Board in its "Guidelines" issued July~~. 1974.· The 
"Guidelines" . specify that the knowledges -and skills tp be derived. from 
the leave progl;'."am must be those which are shown to b~- ,of direct benefit-

• to his State agency and to the state, Pc;!.ges 1 and 2. /:The "Guidelines 11 

also·refer to "Needs of the agency for additional exp~rtise." (Page 4} 
.and_ to 11Reasonable expectation of tangible benefits a;ccruing to the 
agen·cy in~olved as a result of the proposed training.·•~ (Page 5) 
It concludes with the. statement: • "Educational Leave,will be granted 
only fol.".. ·a course of study·.which .is job related or r~lated to a classifi­
cation to which the emploree may reasonably aspire. 11 _ •• (Page. 6) 

·Accordingly,· I conclude that the i'Educational Laave .. authorized 
by the statute does not encompass the granting of leave to employees 
who (1) desire to attend employee representative group sponsored. 
educational progra~s, and (2) who desire to participate in employee · 
representative group activities, such as membership driv~s, negotiations, 
etc. Therefore, since there is no authority to grant educa•tional leave 
for such purposes, your question concer~ing whether it would be an· 
unfair labor practice would seem to be moot. •• • 

·with regard to your request for a general guideline in this area·, 
we can only suggest that you adopt and scrupulously £,allow a position 
of absolute neutrality with regard to any and all union organizations: 
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Ri.chard. W. Tripp. Assistant Director 
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) September 24, 1974 

::• 

one should neither· be fav.ored nor disfavored, encoura,,ged nor dis-
couraged. t:· 

If I can be of any further help.to .you in this ~tter, please 
advise me. 

CRL:mf~ 

CHARLES R B ' OUCHE­
Assistant ALl:orney ,.·,General 

;'l. 
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