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August 1, 1974
Asa coxdon, Deputy Commissioner Educational & Cultural Serv.
Harrison Wetherill, Jr, Assistant Attorney General

School Bus Safety Requirements

¥OTE: The term "School Bus Law", as used below,
refers to Chapter 780, Public Lawas of 1973.
All sections cited below are taken from
Title 29,

You have asked three guestions concerning the School Bus
Law,

I. %You have asked, first, whetheyr a vehiecle which containa soma
seats which are not in a plain view lateral location (non-conforming
seating) may, aftey Sept. 1, 1977, be used as a school bus as long
as proper precautions are taken to insure that school children only
sit in those seats which azre in a plain view lateral location (cone
forming seating)., The answey is that such buses may be so used,
The Commissioner of Educational and Cultural Services has authority
to issue any binding regulations concerning constructien, equipment,
and/oxr operation of school buses which would insure, to his
satisfaction, that school children would not be able to sit in any
existing non-conforming seating. '

I, Your second question asks whether a transit district bus
carrying both school children and rogular passengers meets the
definition of a school bus and thus must meet all the reguirements
of school huses,

If a bus is involved in 8 formalized program of transpovtation
of school children to and from school then the fact that regulax
passangers might be permitted to vride the bus along with school
children does not take it ocut of the category of "achool hus" and
such a bus must meet all the requirements imposed upon school buses
by the School Bus Law,

Under § 2020, "school buses which are operated by « wase tyansitc
aunthority. . » » while transporting school children, shall couply
with all of the requirements of school buses, except that they shall
be exempted from the vehicle color reguirement.”

Section 2011(2) defines the term achool bus as including "every
motor vehicle with a carrying capacity of 10 ox more passengers
whether publicly or privately owned which is used to transport school
children to and from school or to and from school activities for
which such transportation ls approved by the appropriate school
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This definition covers any vehicle, with the spewified minimum
carrying capacity, which is being used to transport school childven
to and from school as pavt of a formalized program of gchool hrans-
portation regardless of the fact that the vehicle way be simultanw
ecusly performing some other unrvelated function, such as picking
up and dischavging regulary passengers.

There is no indication in the School Bus Law of auy legislative
intent to exciude any group of school children from being protegted
by the safeguaxds therein., All indications ave, in fact, to the

contraxy,

The School Bus Law vepealed former 29 M.R.8.A. §§ 2011-2014.,
Formey § 2011 pead in pewt a8 follows: "these pyovisions [geo-
quiring 'school bus' signs] shall not apply to public hHuses while
transporting school children together with wegqulay passengers." No

‘Buch exemption appears in the School Bus Law and this failure to

reenact a similay exemption indicates that no such exenption was
intended, - ' '

- Further, an effort wus made to amend the School Bus Law to
“allow mass transit vehicles currently transporting children to
schools along with other passengers where necessary in lavge eitian
to continue this practice without causing confusion to motorists
an?spggg?ngara." Statement of Pact socompanying Senate Amendment
B e, PO

This amendment, after being orginally pussed by the Senate,
was defeated in the House and the Senate finally concurred in the
deletion of this amendment. The action taken by the House in
rejesting House Amendment: A was passed,

i am aware of the Statement of Pagt appearing on L.D. 2134
(The School Bus Law) which reads as follows:

"The purpose of this Act is to bring Maine
statutes into conformance, as nearly as possible,
with Pederal Highway Program Standard No. 1Y
entitled 'Pupil Transportation Safety'"

Standazd No. 17 "establishes minimum requiremants for o State
highway safety program! , ,. " (Emphasis mine), Going beyone these
minimam yements, ag has been dons in the case of the definition
of "school bus", is in no way inconsistent with a purpose to conform
to Standard No. 17.

_ The particular fact situation to which you have referred in
your memoxandum involves the Clty of Portland., The City purchases
special tickets from the Greater Portlend Transit District for use
by students who live more then a mile away from school. These tickets
are marked to differentiate them from regular tickets. ' The school
tickets ¢an be used on certain regular route buses during scheol houry
and on huses which are known as “"school extras” and which follow a
reqular route except that they deviate from this voute in opder to
stop at a school to dischargs or take on school children. .Regular
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passengers may ride bhoth regular route buses and “"school oxtras,?

The words, "used to transport zchool children to and from
school" appearing in § 2011 imply some type of formalized drvangemant
bhetween school aunthorities and the operators of the bus line and the
fact that a school child might board a bus and purchase a regular
ticket and might use this bus as & moang of getting to or from school
does not, by itdelf, constitute that bus as a "school bus’, Howevar,
any bus which will accept the identifisble spocial school tickets
which have been purchased by the Clty of Portland iz a "school bug®
and must comply with the Scheol Bue Law, except with respsct to the
color requirement.. These huses are involvad in a formalized
agﬁangemant for the transportation of school children to und from
BoNOOL . 1

III, Pinally, you have asked whether f£lashing red lights must ho
uged on buses carvying both students and regulay passengers when
children are picked up or let off, As indidated in the answer to
question II, such buses are subject to all the reguiyvements placed
‘upon "school buses”, except for the coloy requivements, However,
the School Bus Law doge not specify when the f£lashing lights are to bo
operated., Section 2012(1) (D) states only that schioel buses "shall
be equipped with a system of signal lamps that confovm to the school
bus reguivements ap approved by the. Commigsioner of Bducational and
Caltural Seyvices."

The specifics of typs, pluicement, and operation of the signals
are thus subject to control by Department rule and regulation.

HARRYSON B. WETHERILL, JR,
Assistant Attoxney General
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