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Roberta Weil, coramissioner 

Harrison B. Wetherill, Jr., Asst. 

Buyer Protection Flan 

July 23, 19·74 

Business Regulation 

Attorney General 

I have received your request for an opinion as to whether 
a Portland real estate brokerage firm (hereinafter the firm) 
may offer a buyer protection plan (hereinafter the plan) to 
purchasers of property where the cost of the planE taken·out 
of the sales coltlll\ission received by the firm. It bas taken•. 
me some time to respond to your request be.cause I felt t~at I 
should obtain the views of the aeal Bstat~ commission on this 
question prior to making my response. I have now, as you know, 
corresponded with the ·commission. 

• · Ignoring ~ny possible insurance implications, the firm may 
.offer such·-a plan and payment for the plan may come ou~ of the 
firm's sales commission. 

on each sale of property, the firm intends to pay· 1/2 of 
1% of the sales price to Homeowners' Repair Service, Inc. in 
return for which aome~ners will enter into· a warranty-or service 
contra·ct with th• buyer of the property.· The contract will cover 
heating, plwnoing, roofing, and other specified· items- for a perio~ 
of one year. At present the firm is charging buyers who want 
to be covered by the plan for·the cost of the plan, however, the 
firm would ·1ike·t0 offer the plan free of charge, payment of ~he 
cost of· the plan to come out of _the ·commis·sion received on· the 
sale of the property. 

Under 32 M.R.S.A. § 4003, 11 [i] t shall be ·unlawful for any 
licensed broker ... to offer ... or pay, directly or indirectly, 
any part or. share of his commission . ~ •: . arising. . . from any 
real estate. transact~on to any person who· is not.a licensed broker 
or _salesman, O+ a person acting in a capacity M°1~~h exempts him 
under section 4001, in consideration of services· performed or to 
be performed by such unlicensed person~" 

The above prohibition against sharing commissions with 
unlicensed persons is intended to insure that license privileges 
are only performed by licensed individuals and that such privileges 
are not delegated or contracted out to unlicensed persons. ~he 
term "services" as used in 32 M.R~S.A. § 40·03, r~fers to those 
services performance. of which requires a real estate broker's or 
salesman's license. Since the Buyer Protection Plan under con­
sideration does not involve the· unlicensed practice of real estate 
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by Homeowners, the firm may.pay for such service as an item 
of overhead-and this does not constitute the sharing of com­
missions in·conside~ation of services perf~rmed as-contemplated 
by 32 M.R.s.a. § 4003, 

.'l'his opinion is contrary to the h~lding of 1961-62 Atty. Gen .• 
Rep. 69, and that earlier opinion is hereby· overruled. Further,. 
it is the opinion of this office that, under the holding of small v. 
Maine Bd. of Examiners in Optometry, 293, A.2d 786, neal Esta.te com­
mission . .Regulation No! 22 is inval-id _and unenforceable si.nce :i,t 
purports to·proscril:)e and impose sanctions .for conduct not reached 
by any legislative pz-ohibition, 

HBWJ.1.'/mf 


