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.... , STA TE OF MAINE 
lnter.-Departmental Memorandum Date June 28 , 1974 

Dept. _ __,B=ureau of the Budget 

From 

Otto W. Siebert , state Bud~et 
Officer 

Charles R. Larouche, Assistant Dep~ _ _ A_t_t_o ___ r _n_e_v_· -'G'-e_·n_e_r--"-a"'"""--'1- - ~---

Su.b~a commerce and Industry ; status and funding of certain assistants 

.. This replies to your memor~dum request of ·June 10, 1974. 

It appears that 10 .M.R.S.A. ~ 4,02 provides: 
: : 

... ·.IIThe commissioner may employ· division 
directors, · deput~es, assistants, specialists 
and such other _employees as ,:nay_ ~e necessary, :· . 

. ·subject .. to· the ·Personnel. Law; · a i:;,'i:;ioint assistants 
·who shalt ·serve at·· his ·p leasure;· employ or engage 
with t be approval of the Governor .and council 
such outside :· technical or professional con- ·. 
sultants .as .. may be necessary or appropriate 
to assist the department . in carrying out its 

• ., ftµictions; and may enter in to contracts with 
··,. other boards, . commissio~s, departments ~nd 

divisions. of the .state or with the university 
of Maine to as~ist · him or any divis·ion of . the 
·<ipartment in c:arrying· out this. chapter." 
.(Emphasis supplied. ) 

. . . 
. ' 

,. 

I understand your first·guestion tdbe whether or not the 
"assistants" who are appointed to "serve · at his pleasure" by the 
commissioner, pursuant to the above-quoted statute, are in the . 
classified or unclassified service of the State? The answer to 
that question is that t-hey are in the unclassi.fied service. 

: .· .. ·· ·: .:.-- .: . . 5 M.R.S.A . § . 671. proviaes that:· · .. •. • .. • .-··· ·•. ·- .. •.•• . ·· 
,L~;::~-:.11-::i;,:~-z:=(~.~:i?-; ~f.·_~;~~--"!·-S~t -.:.~;~~· .... .::·. \~·:· :.~ :-~~: .i.:,:. • .... : ·:··~.~ -~•: ... ~ .... _ .. :-.-: •• : .. ·(-'~:-.. ~::->: .: __ ;: ··. : ~:~ <::• • .-.··_:·. ~\· · > · ~-:_::~ .. ·~·:: /-:: 7. :-/:~: • • ... : .. ~-:-. _::. - • .'-~:~~-~~-: 

• · :. • • '· • •• • • • . ... ... • .. 11The clas·sified service shall consist· of 
all persons holding_ offices a:qd employments now 
existing ·or. hereafter created in the stat·e • 
service, except persons who are holding or 
shall hold offices and employments exempted 
by section 711. 11 

• 

5 M.R.S.A. § 711 states that "The unclassif1ed service 
comprises positions held . by o.fficers and .employees who are. . 
and it enumerates the "excepted" positions in 11 subsections, 
none . of which includes as'sistants appointed by the Commissioner 
of Commerce and Industry who are appointed to serve at his 
pleasure. Therefore, it.would seem that since these positions 

a:-e not include~ in the "exceptions"· enumerated by § 711, such 
_positions would come within the . "all other positions·11 categor;Y 
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of§ 671, namely "classified service." However, that does 
not appear to be the intent of 10 M.R.S.A. § 402, above-quoted, 
for it initially authorizes the Commissioner to employ certain 
persons, including "assistants" who are to be "subject to the ; 
Personnel Law." This reference tc;, "the Personnel Law" appears 
to be to the statutes governing the classified service. Chapter 
53, Title 5, provides a "State Personnel Board" and Chapter 55 
provides a "Director of Personnel" whose authority is over .the 
"classified. service." Furthermore, 5 M.R.S.A. § 671 provides: 
' . . . ' 

. . .. 

<.·. _ _:~:.,.:~·.~ .• •"Appointments to and promotions in the 
. •. :···.classified service shall. be made according to 

·_ -_ . .. •• :.:.:.:.=::.·=' .. :·merit and fitness, from eligible lists prepared 
•• ... :.•.,~:\,'/\·: ··:)lpon • the ·basis of examinatiQns~. which so far a·s 
'.'.;: : '.:·-' '<"·.·:·,:--:practicable shall be competitive. •. . . 11 

.,: .. :. ,- . • .. -~u~h: pro~ris~on~ are plainly inconsistent with the concept of 
•• . •. an appointment of an assistant "who · shall serve· at the pleasure" 

• .. of appointing authority. 
: . · ; • 

, . .' ,, 

--- -,. : ''?)._:: __ ·:··:· Ac~ordingly, it is . concluded that· the provision in 10 
• •· .·.-·'. M~R.S.A. § 402 ~or the appoint~ent of· 11_assistants 11 to "serve . 

at .. his pleasure" const.i:tutes an additional exception . to 5 M.R.S.A. 
§ ~71, whish is not specified in 5 M.R.S.A. § 711. . • 

• . ... '. • Your second question appears to concern the manner of fund-
ing ·for the assistants· appointed to· serve at. the p_leasure qf the 
Commissioner unde~ 10 M.R.S .A. § 402. You. state that P. & s .. L. • 
1973, -c. 202 provides for . the funding of 31 permane~t positions 
in the Department of Commerce and · I-ndustry: you refer to ·sections 
5 and 20 of Chapter 202~ It appears that the "assistants" who · 
are "appointed to serve at his pleasure" are being paid from 
the funds . appropriated for the 31 permanent positions. You have · 

•. ,_ •. :_._,: ::.-::-..,· _.,:_,:,.7.9.:9~9_lud~.4.):ha.t,,.s~cl'l, p~;y~~~~- .·~pp~~r-~ .. tq,·•.-.b.~ . . i .mp;-ppeJ:".:/ ~j.£:,. ~h~~e .- .· :-~.-,;~ :.:.:-.:~:,/ :-; 
• ;-_. ·:: ·.:• ._"."•"special ·assistarits"·a.i:e.' uriclassifie'd· ·employees~ II r u"ndersta.nd·.- ·' ' : :·. '. -~·-:-'. 

·your secon~ question to be whether or not this office concurs 
with your conclusion. The answer to that . question is neg.ative. 

Positions in the unclassified service are treated as 
"permanent" by the Legislature, -within the meaning . of that word 
as ·used in Section 5 c. 202, P. & S.L. 1973. Because _the position 
of assistant(s) is a permanent position, and is. of a recurring • 
nature, it may not be . funded from salary savings, .nor may such 
assistant(s) be employed in excess of the 31 permanent positions. 
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I tru~t that the foregoing fully answers the questions 
-you had in mind in transmitting your June 10, 197.4, memo on 
this subject to this office. Howeve~, if I can be of any 
further aid. to you in this matter, please- advise me. 

CRL/ec 

t 


