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June 20, 1974

Paul sawyer, Executive gSecretary Real E&state Commission
Harrison B. Wetherill, Jr., Ass't Attorney General

Authority to grant Real Estate Broker's License to an Individual
who has not completed the real estate practice course as a
student, but who has. taught such a course

You have asked whether an individual who has never completed a
real estate practice course as a student but wh> has taught such

a course, though without proper credentials, may be issued a real
estate broker's license by the commission. The answer ig that the
granting of a license to this individual depends on whether the
real estate practice course has been completed to the satisfaction

>f the commission.

The facts of this particular situation are as follows: The indi-
vidual was apparently authorized by the commissioner to teach a
course in real estate law. Through a misundergtanding the indi-
vidual taught courses in both real estate law and real estate
practice. The individual was not qualified by commission standards

- to teachlithe practice c.urse since he had not practiced for thres

years as a licensed broker. The students who took the practice.
course fr.m this technically unqualified individual were considered
by the commission to have satisfactorily completed an. approved
course. The individual has never participated in a real estate
practice course as a student, however, at the commission's request,
he submitted attendance and grade records rxepresenting his partici-
pation in the course that he taught.

This is a highly unique situation in that, ordinarily, an indivi-
dual applying for a broker's license for the first time could not
have had previous experience as a real estate practice instructor.

Under 32 M.R.S,A. § 4103(1) (E), "an applicant for a real estate
broker's . . ..license shall submit to the commission written evi-
dence . . . that the applicant (has) satisfactorily completed an
educational courge in the field of real estate approved by the
commission . . "

. The commission has granted licenses to students who participated in

the course taught by this individual and thuas, despite the indivi-
dual being technically unqualified as an instructor, the commission



[
-

Mr. Paul Sawyex -2 - June. 20, 1974

has decided to approve his course, on a one-~time basis. Having
already approved the course, the only question then is whetlier,
in the commission's view, the ingtructor of the course should he
construed as having satisfactorily completed it. This decision
is entirely within the discretion of the commission.
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Harrison B. Wetherill
Asgsistant Attorney General
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