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Inter.-Departmental Memorandum Date- ~-pr il 19, 1974 

To Henry Warren an·d Jack Bader· 
---

Dept. _~ nvironmental Protection 

From Donald G. Alexander, Assistant Dept. Attorney Genera_l ______ _ 

S b. t Processing Time for Site Law J\pplications 
u ~ec __ -----=-~---------------------

- -=·== ========== === = ============= 

You requested an opinion regarding the thi rty-day process­
ing period under the site Location Law. 

QUEST ION #1: 

Must the 30-day period begin on reeeipt of the initial 
application? 

QUESTION #2: 

could the commencement of the 30-day consideration period 
be· delayed until the .Department has received back all reports • 
from other departments? 

ANSWER: 

The 30-day period for consideration of Site .Law applications 
does not necessarily run _from the time that the Department receives 
the fi~st filled in application form from· a site Location Law 
applicant .. The time can beg in.' ½O run from such later time as the 
Department determines that it has received a -"completed" applica­
tion. • However, the Board cannot suspend running of ·the · 30-day 
period with regard to matters which are within the control· of 
the Department not of the applicant. 

But note, a prior informal op'inion of the Attorney General 
has indicated that the 30-day limit in 38 M.R.S.A. § 483 is • 
advisory, not mandatory, as regarding action on a site Location 
application. 

DISCUSS ION: 

The simple fact that one files a filled out application form 
does not require the Department to immediately begin cons.ideration 
of _the application. • Administrative agencies have generally been 
.upheld where they ha~e refused .to consid~r an application where 
the applicant has not provided · information which the administrative 
agency reasonably believes it needs to consider the application. 
Skyview Development co. y. Riunlemeyer, Ill., 259 N.E.2d 580 
(1970); Cameron v. Kniqht, R.I. , 268 A.2d 431 (1970); Cloverleaf 
Trailer S. Co. v. Borouqh of Pleasant Hills, Pa., 76 A.2d 872 (1950). 
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Section 483 itself states that persons applying for a 
Site Location permit must submit the notice that they are 
applying for the permit: "together with such information as the 
Commission may, by regulation, require." Thus,· the Board can 
require that an applicant provide adequate inforrnation before 
it starts to consider an application, and the time limit on 
consideration of the application need not begin running until 
the Departme?lt determines that such.information has been pro­
vided . 

. It is important here to distinguish between an "incomplete" 
application and an application which is complete, but does not 
disclose sufficient information to warrant approval. _The latter 
application must be considered. The distinction between the two 
situations is not exact and must be determined on a case by case 
basis. As a partial guide one might distinguish .the two by 
deterrn_ining if no information is· p,rovided on a matter required to 
be-addressed, thus rendering the application incomplete, or .if 
infonnation is provided but it is insufficient to justify affirmative 
action, thus rendering the application complete, but unsatisfactory.· 

Hpwever, ·where actions suggested to justify delay are a 
result of the Department's own actions, such as seeking and 
receiving comments from other departments, the same basis for 

'1 delaying consideration of an_ application. does not exist.. For 
example, if the applicant were required to provide the comments of 
the other department with his.proposed application, then the 30-day 
period would not have to begin running until such comments were 
received, but if the Department itself seeks such comment after it 
has received the application, this does not effect the running of 
the 30-day period. As already note_d, however, there exists an 
opinion of the Attorney _General relating to the advisory as opposed 
to mandatory effect of the 30-day requirement .. 
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Assistant ~ ttorney General 


