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April 17, 1974

Nicholas L. Caraganis, Director Personnel
John W. Benoit, Jr., Deputy. v Attorney General

Interpretation of Personnel Rule ll.7 Respecting “"Continuous Service"

You have asked whether or not the Personnel Board possesses
‘authority under Rule 1ll.7 to give credit for unclassified service,
when determining the extent of a classified employee's “continuous
service” for purposes of computing earned vacation leave. The
answer is no.

Pertinent parts of the Rule are as follows:

YBach employee in the classified service . . . shall ST
earn vacation with pay on the following basis: one

work day . . . for each completed full month . . .

of service during the first five years of employment
mitn the gtate, Thereafter, provided the last five

years of gervice shall have been gontinuoug, vacation

shall be earned on the following basis; for each -

completed full month . . . of emp gxment witp the state,
one and one fourth (1 1/4) days . « « »

(Emphasis supplied)

We are advised that the underlinad words have long bhaen inter-
preted by the Personnel Department to refer to classified service
with the state; not to civil aervica’in general. ‘'such long-standing
interpretation is generally given waight by courts when attempting
to determine the meaning of regulations of governmental agencies.
-Your memorandum states that: "Inasmuch as the Personnel Law
applied (sic) to Classifiled service employees only . . . , the
State Personnel Board and Department have considered this employee
and others with similar employment histories/patterns as having
interrupted (non-continuous if you will) service." Your memorandum
also reports that the Personnel Board "is sympathetic in the matter
of giving a favorable ruling on '‘continuous service' but is con-
cerned that it may be exceeding 'its statutory authority."

As presently written, Rule ll.7 does not contain language
authorizing the Personnel Board to give credit for unclassified
service vhen determining the extent of a classified employee's

f '\ﬂ' ; 5\;.- p ["""ﬁp"’_'? ‘."""-';\E
ﬂwhk j ! gf il

@J;au‘wﬂ il &uﬂ iy

l.
-(



o L
i3 M
1

L

Nicholas L. Caraganis 2= april 17, 1974.

"continuous service" regarding computation of vacation leave time.
we understand that the Board proposes changes in Rule 1ll,7 that
would permit recognition of unclassified sexvice when computing
leave time and we intimate no view as to the legality of the
proposed change.

John W. Benolt, Jr.
Deputy Attorney General
JWBJEH



