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March 27, 1974

Nicholas L. Caraganis, Director Pexrsonnel
Charles R. Larouche, Assistant Attorney General

authority of Personnel .Board to effect changes in the cdméensation plan

i
This replies to your memorandum of March 6, 1974,
concerning subject.

You refer to Section 7, Chapter 100, P. & S. Laws of
1973, which provides, in pertinent part:

" & % % To provide some degree of £lexibility,
each department may apply to the Personnel Board F¥y Sy ®uEm
for an exchange between. job classifications, job SRR SIS |
reclassifications,. and renge changes, and such MR EET N o
action may be approved if by so doing:.the total = =~ . .. U
amount determined to be made available for - -rf*,?#f}*%‘};;ﬁf‘
Personal Services, in each department, is not.  "~"° ;. -
‘exceeded and also providing that certification -,}'- gL e Ba T %
is made, in writing, by the department head, IR L
that such action will not result in an increased -
request for Pexsonal Service moneys frnm the next -
Legislature. w o b i;w - . i
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yYou. state that several prdblems ariae in connection with the
implementation of the. quoted legislative provision: (1) when a
department requests a range change for a classif}cation that is.
used in more than one department, e.d., accounfﬁclexk: in that
situation, the department head can only certify as to the .
financial effect of the change within his own department, and
if the change is approved only for that department, then an
inequity would result as to other departments; and (2) depart-
ments which are funded through dedicated revenues are not .
affected by the above-quoted portion of Section 7, Chapter 100, .
P. & S. Laws, 1973, thereby creating an inequity between
departments funded by the legislature and those which are
funddd by dedicated. revenues.

You ask:

vnder what conditions and authoriky is it legal and proper .
for the Personnel Board to grant range changes?

" The answer to that cquestion is that the Board ‘can legally
and’ properly effect changes in the compensation plan only upon
compliance with any limitations in the current appropriations act
(e.g., above-gquoted portion of Seec. 7, €. 100, P. & S.L. 1973), and
the limitations in 5 M.R.S.A. §§ 592 and 634.
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-the approval of the requested change
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With regard to the limitation in the current appropriations
act, this office has previously rendered an opinion therepn. see

.memorandum dated April 9, 1969, from Deputy Attorney General Rest

to legislative Finance Officer Garside, copy of which is attached.
Section 7, Chapter 100, P, & S.L. 1973, does not compel the Board
to grant a requested range change, but, instead, it merely permits

;f the conditions therein spec-
ified@ have been met,

With regard to the limitations in 5 M.R.S.A. €85 592 and
634, it appears that the Board is required to prescribe and .
amend a compensation plan (§ 592) which *shall constitute :the
official schedule of salaries for all classes of rcositions in the
classified service." (8§ 634) . (emphasis supplied.) . . .

. It is apparent that the classification of positions and
schedules of salaries thexefors‘'apply throughout the classified
service of the State; such requirement is not limited to any
type of department but.is all-inclusive, regardless. of such -
considerations as method of funding, - . - - .. .

Nothing in Section 7, Chapter 100, P. & S.Laws 1973, . '
purports to alter the requirements of 5 M.R.S.A.. §§ 592 and 634.
Accordingly, when considering any requested range changes, the -
Board can and properly should considexr not only whether the -
limitations in the appropriation act are met, but also whether

or not such a change will be in conformity with the require-

ments of 5 M.R.S.A, §§ 592 and 634.

Charles R. Larouche

Asaistant Attorney General
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