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w. G. Blodgett, Executive( •Director 
l 

Charles R. La.C"ouche, Assistant 

March 13, 1974 

MaineState Retirement system 

Attorney General 

(il Post-death purchase of.former ·membership creditable servicer (2) Bene­
ficiary eligibility _of children intended to be but not adopted priOJ:" to 
member's death •. • 

) 

'l'his replies to you·r memo· of March 7 ,. ~974, re the above subject_. 

t. It appears that E had_ three years of membership service, ter­
minated his employment and withdrew his contributions. Subsequently, he 
was reemployed and acquired 9 years and 4 months of membership service 
under his reemployment and-prior to his death. E did not make any 
deposit for •his withdrawn contributions for the first period of service. 
You ask wh~ther or not E1 s widow can now make a sufficient deposit for 
the withdrawn ·contributiQns to enable the deceased -member to receive 
an entitlement to a 10 year creditable membership service •. 'l'he answer 
to that question is negative. 

5 M.R.S.A.· § 1094, subsect~on 10, :provides: 

"Any· for.mer member who withdrew his contributions 
after termination of ser~ice may, upon later restora~ 
tion tQ membership and prior to.the date any retirement 
allowance b_ecomos effective for him, deposit i;n the 
Membe.rs' cont.cibut_ion FUnd by a single payment or by· 
an inc;:.reased .i;-ate .of contribution an amount equal to 

·the accumulated cont;ibutiona withdrawn by him together 
with regular interest thereon from the date of with- . 

• drawal to the date the deposit pay~ent or payments are 
.. made •. Upon the completion·o:e tlJU,ch: deposit the member 
• shall be entitled· to all. c.reditabl~ service that·.he 
acquired du~ing his previou~ membership. In the event 
any ret1i.rement allowance becomes effective before the 
complet'ion of such deposit, the member mall be entitled 
to credit for that portion of the total of such previous 
creditable service which the total amount of deposit 
payments actually made bears to such single deposit if 
paid on the date of restoratio~ to membership, i~ each 
instance including regular interest from the date· of 
payme·nt to the date ltbe ·retirement allowance becomes 
effective." 

r,t appears from subsection 10 that the return of withdrawn contribu­
tionl!I must be made_ by the. nmember 11

, death terminates that ·status, .and 
this section does not .authorize anyone -other than the "member" to make 
the return of contributions. Nothing in 5 M~a.s.A. § 1124 grants any 
option to a beneficiary to make a return of cont:ribution:a;.~and thereby 
to increase the ~•ceased member's entitlement to creditable membership 
service. 



. .• . .,, 
' 

w. G. Blodgett, Executive Director March 13, 197_4 

Furthermore, the option in 5 M.a.s.A. § 109~, subsection 10, 
to return ·contributions must be exercised prior to the effective 
elate of a .ret4i:-ement allowance. Such a limitation would seem to 
negate any possible implication that a benefi'cia·cy. or would-be 
beneficiary 9ould make the ~•turn of contr.ibutions, entitlement to 
·survivor l;>enefita occurs upon member• a death. 

_ _ I I .. It further appears that E • s widow is the mother of two 
children by a former marriage. You say that E ~ntended to adopt these 
two chilaren but· that he did not do so prior to his death. You ask 
whether or not these children can be deemed to be "The.unmarried 
child or children under 18 years" of the deceased member, within the 
meaning of 5 M.R.S.A. § 1124, subsection lB(l}(c). The answer to 
that question isalso negativ~. 

5 M~:a.s.A.- s ;i.O01, subsection 6, provides, in pertinent part: 

"'Child' or 'children• shali mean any unmarri~d 
natµral, born or unborn, or lega_:l.ly adopted p.cogeny 
of the member, under • 18 years of __ , age, or adjudged 
mentally inoompGtent by a probat~ court-of the state 
of.Maine, or ce~tified by the Medical Board-of the 
Maine·state Retirement system to be physlcally and 
p(!lrmanently incapacitated. 11 -

\ This provides for {l) natura~ children, and (2) legally adopted 
children. Your statement of facta·makes it clear·that they are not 
the ·aaoeased rrtemb~r•s 11natural 11 children. tt also appears that he did 
not legally adopt .the children.. Children that a member may ha~e 
"intended" to adopt, but did not do so, are not included in ·the meaning· 
of 11child or c:hildren 11 as used in S M-~a.s.A·~ s 1124, subsection 1B(l}(c). 
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CBA.RLES R. I.AROUCHE 
Assistant Attorney General 


