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February 12, 1974

Wwilliam G. Blodgett, Exec. Director Retirement
Charles R. lLarouche, Assistant Attorney General

Applicability of $100 per month Minimum (5 M.R.S.A. § 1121, sub=-§ 2A(d))
And Cost of Living Plan increases (5 M.R.S.A. § 1128) to Pormar Teachers
With 10 Years of Service.

This replies to your memo of January 31, 1974. ¥You state that
C. 144, P & S 1, 1971, and C. 140, P & 8 L 1973, granted to eertain
gpacified former teachers a retirement henefit of ..$80 per month
because of their former service of 10 or more years, all before 1924,
prior to any eligibility for membership in a State retirement system.

You ask whether or not Section 7, Chapter 542, P.L, 1973, raising
the $80 minimum to a $100 minimum, applies to such teachers as are named
in the above-mentioned Private and Special Laws. The answer to that
queation is affirmative. Section 7, Chapter 542, P.L. 1973, amended

5 M.R.8.A. § 1121, sub-§ 2A (4} to read:

“Any member who has 10 or more years of creditable
service at retirementshall be entitled to a minimum

of 3100 per month, further any former state employee
or teacher who had 10 or more years of creditable
service and who is recelving a retirement allowance in
cluding such adjustments as have been provided by
section 1128, which is less than $10C per month, shall
be increased to $100 per month the first day of the
month following the effaective date of this Act."

Your memo states that the specified teachers have the requisite
10 years of service, and this statutory provision plainly applies to
any "former teacher" with such service who is receiving a retirement
allowance less than $100.

You also ask whether or not 5 M.R.S.A. § 1128, "Cost of Living
Plan for Retired Persons," increases are applicable to such persons as
are specified in the above-mentioned Private and Special Laws. The
answar to that question is also affirmative., The language in the above~
quoted 5 M.R.S.A. § 1121, sub~-§ 2A(4) expressly includes "former
teachers"” who have 10 years of service and who are receiving a retire-
ment allowance as being within the application &f § M.R.S5.A. § 1128.
FPurthermore, the language of § 1128 seems to convey an intent to have
its provisions broadly applied. The catch phrase of § 1128 refers to
"ratired persons"; the first sentence of § 1128 reads:

"Adjustments in the retirement allowances being paid
to former state employees, teachers or beneficilaries of
either shall be made in accordance with the following
tabulation and shall become effective on the first day

) of the month following September 3, 1965."
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William G. Blodgett, Ixec. Director -2= Pebruary 12, 1974

It is also noted that the emsergency preamble in the two mentioned
Private and Special Laws conveys'a clear legislative intaeut to accord
to theses specified farmer teachers treatment equal to members of the
retirement system who have 10 years of saervice.

CHARLES R. LARGUCHED
-Asgistant Attorney Genercal
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