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Clarence D. Read, Jr. 

Charles R. Larouche, Assista.i.-it · 

November 20., 1973 

Military Bureau 

Attorney General 

Eligibility of Aide-de-Camp for placement on Military Retired List 

This replies to your memo of November 8, 1973, on this subject. 

It appears that B. served as a commi~sionednafficer in the 
Maine l¼.rmy National· Guard for four years, resigned his commission 
in 1958 and was then honorably discharged. It further appears that 
in 1960, B, who then had no status in the Maine National Guard., 
nor in any other authorized state military or naval force., accepted 
a commission as 11 colc;mel (Aide-de-camp)" from the Governor. He · 
acted in.the capacity of aide-de-camp until 1967. Mr, B. requested 

. th.at he be placed on 11 the retired list" pursuant to 37-A M.RoS.A. 
§ 932. The Adjutant General initially denied that reque&t in 1967., 
and subsequently confirmed that denial after further c?ns~deration 
and.the advice of-his Staff Legal Officer. Mr. B. renewed his re­
quest on September 7, 1973~ and the staff Judge Advocate has rendered 
an extensive opinion to the Adjutant General stating that Mr. B. is 
not entitled under 37•A M.R.S.A. § 932 to be placed on the retired 
list. 

You ask whether or not this office concur.a in the conclusion 
of your staff Judge Advocate. The answer to that .iqu'estion is 
affirmative. 37-A M.R.S.A. § 932 proyides in pertinent part: 

' . 

nAny person who has served as a commissioned 
officer in the Maine National Guard or other 
authorized state military or naval forces for 
a period of not less than 9 years may, upon 
personal request, be placed u}?On the retired 
list. 11 

The critical question is whether or not the acceptance of an 
appointment as an "aide-de-camp" to a Governor-Commander-in-chief· 
constitutes ~ervice as a commissioned officer in an authorized 
state military or naval force. While Mr. B. was on the staff of 
the commander-in-chief-Governor, there is no indication that he 
thereby served in any authorized military force.· A "staff" is 
not a ":military force 11 nor does it appear that the Governor's 
.staff is a part of any military force. 


