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Harry w. Giddings,.Acting Director 

Martin L. Wilk, Assistant 

November 15, 1973 
Banks a

1
11d Bc;tnkino,_ Division of 

Persona and Consumer Finance 

Attorney General 

Insurance Premium Finance Company Act - Off ices and E1i:aJ-rtination 

This will respond to your memorandum dated November 8, 1973, 
regarding the m~tter referred to above. 

In answer to your first question whether there .is any specific 
provision in the Insurance-Premium Finance company Act, 9 M.R .. S.A~ 
§§ 4001 - .4021 (P.L. 1973, Chapter 490), requiring an applicant .t9 
maintain an o££ice in this State, there is no specific provision. 
However, there are several provisions in the Act which implicitly 
require the maintenance of a resident office, and we, therefore, 
conclude that licensees must comply with this·requiremen.t .. 

section 4003 provides that "No person shall assign, transfer or 
sell.any insurance premium finance agreement to any .person who is not 
authorized • • • to do .. • · ., business .. • • in this state. 11 section 
4004 provides that "Any license issued under this Part shall be con­
spicuously posted in the office of the licensee • • • • " section 4005 
recites that the application for a licensee shall state 11 

•• "the 
address where the business is to be conducted • • 11 And, as you 
recognize, section 4010 requires that "Every insurance premium 
finance company shall keep within this state such books, accounts 
and records relating to all transactions under •this Part as will 
enable the commissioner to enforce full compliance with t.hil$ l?art .. " 
(Emphasis supplied) • 

These provisions would not be meaningful if the licensee was not 
required to maintain an office in this State, and they evidence th.e 
intention of the Legislature to impose such a requirement~ 

Your second question is whether Bureau of Banks and Banking may 
require those licensees who have, pursuant to section 4010, been 
given permission to maintain their books and records outside of the 
State to·pefray all necessary out-of-state travel expenses incurred 
by the Bureau 1 s Examiners in the examination of such licensees~ In, 
our opinion., the Bureau may not., in the absence of statutory authority., 

· require the payment of such e;jc:penses. we find no such authority in 
connection with the administration of the Insurance Premium Finance 
Company Act. 
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Harry w. Giddings t~ovem}:,er 15., .1973 

we note that the Bureau of Banks.and Banking does have authority 
to charge "financial institutions" under its supervision with S:ii:­
penses necessarily incurred in the examination of such "financial 
institutions." 9 M.RoS .A. § 2. However., . the term 11 financial 
institution" is defined in 9 M.RoS .. A., § 222 (4) as ineaning "a trust 
company., savinge banl~., trust and banking company., institution for 
savings., loan and bu'ilding association, savings and loan association 
or industrial bank organized under the laws of this state. 01 •rhe 
term does not embrace insurance premium finance licensees. 
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Martin L. Wilk 
Assista."1t Attorney General 


