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Richard Rothe 

Martin L. Wilk, Assistant 

November 8., 1973 

state Planning Office 

Attorney General 

selectman serving on a Planning Boaz-a 

This will respond to your memorandum to George west dated 
October 19, 1973 requesting our opinion whether a town selectman 
may lawfully serve as a member of a town planning board. For the 
reasons which follow., it is our opinion that absent any municipal 
charter or ordinance provisions to the contrary., a person may 
simu·ltaneously hold both positions, 

~here is currently no constitutional or state statutory pro­
vision which prohibits a selectman from also serv~ng as a member 
of a town. plai{n'.ing board. While 30 M.R.S.A. § 4952 d-id at one time 
provide that "a municipal officer may not be a member _or associate 
member of the ,Lplanning/ board., u that statute has been repealed. 
see chapter 455, P.L. 1971 § 3. 

During the same session when the legislature repealed 30 M.R.S.A. 
§ 4952, it enacted a new§ 4956 to Title 30 which authorizes municipal 
officers to adopt interim subdivision regulations where a municipal­
ity has not established a planning board. See Chapter 454, P.L. 1971. 
The precise language' pf-§ 4956 (2) is as·,follows: 

"When a municipality has, established a planning 
board., agency or office,: such board, agency or 
office may adopt regulattons governing subdivisions 
which shall control unti'l superseded by provisions 
adopted by the legislative body of the municipality. 
Where a municipality has not established a planning 
board ••• the municipal officers may adopt sub­
division regulations which shall control until super­
seded by provisions-adopted by the legislative body. 
of the municipality .. 11 

There would appear to be no questionbut that a selectman is a 
municipal officer within the meaning of the_ language referred to 
above. If a '·s'eilectman or a board of selectmen may adopt subdiv­
ision regulations in the absence of a planning board., there would 
appear to be no reason why a selectman cannot also sit on a planning 
board charged with the responsibility of adopting such regulations 
where one is established. The function performed by the selectman 
would in each case be the same. 
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we recognize that a planning board may be vested with 
responsibilities other than., and in addition to., adopting sub­
division regulations; but, we do not foresee any areas of signifi­
cant conflict between a selectman also acting as planning board 
member insofar as the offices themselves are concerned. 

Notwithstanding the foregoing, there may be a municipal charter 
or ordinance provision which explicitly·or implicitly prohibits a 
person from simultaneously holding both }?Ositions. since each mun­
icipality can amend its own charter and adopt its own ordinances., 
any final opinion should consider and include the particular mun­
icipal provisions which pertaino 

.MLW:H. 

Ma~tin L. Wilk 
A&sistant Attorney General 


