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Keith H. Ingraham, Director O -
Eliot Field, Assistant 

November 7v 1973 

Bureau of Alcoholic Beverages 

Attorney General 

Status of Limited Partnerships as to application for licensure 
pursuant to Title 28, Section 201 M.R.S.A. 

SYLLABUS: 

\Only an l'ey;:ecutive o£ficern of a limited partnership (usually a 
·general partner) or another person specifically authorized by 
the limited partnership to sign for the partnership needs to 
sign the liquor license a,pplication of a limited partnership, 
~nd the.State Liquor commission's recording of the names of all 
general and limited partners ~snot necessary at license applica­
tion time. In the event of a transfer of an interest in the 
business (not partnership) iri relation to which the license was 
issued,. the commission must· receive a statement from the transferor 
of the intere'st which gives the. names and addresses of the pur_:: · 
chasers (transferees) or any other persons interested in the 
epterprise. 

FACTS: 

Limited partnerships with many limited partners (potentially 100 
or more) may apply for liquor licenses for businesses owned by 
these partnerships. This has raised questions regarding the 
application of the statutory licensing provisions to such situa­
tions. 

QUESTIONS: 

(1) The Bureau of .Alcoholic Beverages has asked whether limited 
partners must sign an application for a liquor license from the 
state Liquor commission when a limited partnership is the applicant. 

(2) Does 28 M.R.S.A. § 203 require the state Liquor com.mission to 
record. the names of all partners, 9eneral and limited, at license 
application time, in connection with the transfer of an. interest 
in a licensed business? 

(3) What would the status of the limited partners be in the 
license privilege in the event of violations, such as revocation 
or liability? 
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(4) Is a limited partnership included within t.he definition of 
"person 11 (28 M.R.S.A. § 2, sub-§15) and therefore a per.son for 
purposes of Title 28? 

ANSWERS: 

(1) No, only an ttexecutive officer" of the partnership or other 
person authorized by the partnership need sign the application, 

(2) No, the commission wi.ll be supplied the information necessary 
at the transfer time. 

(3) This questicm1 as written., does not involve the state's interests 
and therefore is not answered. 

(4) Yes. 

REASONS: 

(1) 28 M.R.S .A. §, 251 provides in part that: 

"All applications shall be signed ••• in the case 
of a partnership by the partners thereof •.• " 

A literal reading of§ 251 would require that all partners, including 
limited, sign an application for a liquor license. However, it is· 
likely that the Legislature wrote this partners-must-sign require­
ment at a time (1937) when most ·partnerships were small in size so 
that the signatures of all partners were easily obtained and fit 
on the application form. For instance, the Augusta city Clerk's 
records on partnerships formed between April, 1935, and the end of 
1937 show that the largest partnership had four partners with most 
having two. Larger cities would probably have larger partnerships~ 
but they would still be within reasonable limits at the most {10-20) 
with respect to obtaining signatures on the·application'. 

For this reason, and since the structure of limited partnerships 
closely resembles that of corporations (i.e.; general partners a.re 
analogous to directors, and limited partners are to shareholders), 
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it would be more appropriate to apply the ·corporation signature 
requ±iements to large limited partnerships. These corporate re-­
quirements provide for only an "executive officer" or other 
authorized person to sign the license application so that if 
applied to limited partnerships, an analogous person's (probably 
a general. partner's) signature would be suf£icient. It seems 
somewhat irrational to distinguish between corpo.rate shareholders 
and limited partners when the number of limited partners per 
partnership reaches into the tens and hundreds. In such cases, 
there seems to be no reason why limited partners must sign an 
application and shareholders not. In terms of knowing who has 
what interest in the limited partnership to which the license is 
issued, the-filing laws put limited partnerships on a par with 
corporations. corporate records list their sharreholders and 
limited partnerships must file a certificate with the Secretary 
of state which gives the names and residences of all partners, 
and the contributions and shares of profits or compensation of 
limited partners (31 M.R.S.A. § 152). so, the purpose of having 
partners Elign cannot be to insure disclosure of all ownership 
interests because these will be publ.icly filed at the creation 
of the partnership. All the a·bove facts militate towards apply­
ing the corporate, as opposed to the qeneral partnership, signing 
requirements of§ 251 to limited partnerships. 

(2) With rega.rd to your second question, whether and when§ 203 
requires the recording of :the names•of all partners, general and 
limited, § 203 only applies where there has been a transfer of 
some interest in the business (not the partnership) in relation 
to which the license was issued4 In the case of a transfer of 
the majority interest, the seller (transferrer; which would be 
the partnership itself here) of the intsrest is required to return 
his license and give the names and addresses 0£ the purchasers or 
others (e.g., those retaining a minority interest) having an interest 
in the enterprise. A minority interest transfer does not .require a 
loss of the license, but rather an exchange for a new one, but the 
names of the parties acquiring a new interest in the business must 
still be made known to the commission through the statement of the 
seller which is required on the sale of "any interest in the business." 
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Since we take the position above that limited partnerships and 
corporations are to be treated similarly, the l:ast sentence of 
§ 203 would also apply to limited partnerships.· So if the sale 
of a partnership interest is one which "effects a change of 
control. of the licensed premise,, l' it would be considerea a 0 transfer" 
of an interest in the business so that a new license must be issued · 
at original cost. and a selle.r'a statemient, describing the purchaser, 
must be given to the commissionp Thus, to answer question. 2, with 
respect to· limited partnerships·, § 203 does not require the recording 
of the names of specific partners except in the seller•s statement 
in the case just suggested. 

EF/mf 

Eliot Field 
Assistant Attorney Gene.ral 


