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Novenber 1, 1873
W. G. Blodgett, Executive Director -Maine State Retirement System
Charles R. Larouche, Assistant  2ttorney General

Entitlement to Survivor Ben@fits upon Service-Connected Death of
Occupational Disability Retiree, ~ :

This replies to your memo of QOctober 29, 1973, on this subject.

T understand your question to be: Whether or not a surviving
spouse is entitled to survivor benefits when her husband, who was
given an occupational disability retirement allowance on June 18,
1970, died on January 1, 1973, from a disability illness connccted

. Tans The answer to that guestion ls affirmative.

S'M.Rgo,A. § 1124, 9ub¢e¢t10n 2,Apr9vides:

“Should a member die azg the result of illness or injury
received in line of duty while in the service of the
State of Maine, irrespective of the number of years of
creditable service, paragraph B, subparagraph (1),
divisions (a), (b)), (¢} or (&) shall be payable if
applicable.”

The occupational disability retiree is neceasarily a2 member who

- received an illness or injury in: the line of duty while in the service
of the State of Maine, His subsequent death from a cause connected
with that iliness or injury is the death of a member “as the result

of illness or injury received in line of duty. « . " The fact that

in the interim between incurrence of the illness or injury and the
death therefrom, the Board placed him on an occupational disability
retirement allowance does not alter the fact that the statutorily
required causation did ocgur, Such causation commenced while he was
.lﬂﬂlSpJLablY a member and he did not thereafter withdraw from the
System, It would seem to unduly strain the statutory language to

read into it a further regquirement that such a person must also die
while in the actual line of duty or that he must also die while in
active service. There is nothing to indicate a legislative intent.that
this subsection should be given such a narrow and restrictive construce
tion., Indeed, as you have observed in your memorandum reqguest, several
related statutory sections appear to indicate a contrary intent.

CHARLES R, LAROUCHE
Assistant Attorney
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