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Madge E. Ames, Acting Director 42:/ Labor and Industry

June 14, 1973

Jon A. Iund, Attorney General(} Attorney General

Applicability to Municipalities of Occupational Safety and
Construction Safety Rules and Regulations

SYLIABUS : | |
. The Board of Construction Safety Rules and Regulations and the
Board of Occupational Safety Rules and Regulations are empowered to

. promulgate rules and regulations applicable to activity by a mun1c1pal—
1ty, with several exceptions. _ ‘

Stated in the guestion.
 QUESTION: |
You ask whether or ne£ the Boeard of Construction Safety Rules and

Regulations or the Board of Occupatienal Safety Rules and Regulatiomns is
empowered to promulgate rules and regulations applicable to act1v1ty by

a municipality?

ANSWER :

Yes, both of these bearﬁs are so empowered, with sewveral exceptions
indicated in "Reasons.”

REASONS.

Baard of Construction Safety Rules and Regulatlens-

26 M.R.S.A. § 373 spec1f1es the powers and duties of this Board in
these words: '

"The board shall formulate and adopt reasocnable
rules and regulations for safe and proper operations
in conmbruction within the sState.”

The word constructlan" is deflned in 26 M.R.S.A. § 371, subsection 4
as follows: '

"4, Construction. 'Construction’ shall mean ané
include forming, erection, demoliticn, dismantling,
alteration, repair and moving of buildings and all
other structures and all operations in connection
therewith; and shall also include all excavation,
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rocadways, sewers, trenches, tunnels, pipe lines and
all other aperat;ens pertaining thereto. The term
. 'constructlon shall not apply to construction for
'‘self use where the number of persons engaged for hlre,
or by virtue eﬂ a cantract does not axcaed 5." '

o

'It seems clear fram the foregoing that the leglslative grant of
pewer to this Board encompasseés all "constructipn" within. this State,
with the sele exception being. "cmnstruction for. salf use. where ths.
number of persens engaged. for hire, . by virtue of a cnntract, éges not .
exceed 5," Hénce, any “construction, * by a municipality would be subject
to the jurisdiction of this Board, nnless it comes w;ﬁhln the abcveu

' dascribed exceptlan.

Board. of Occupatxenal Saﬁety Rules and Ragulationso

26 ﬁans*Aﬁ § 561 prﬂ”fiﬁ@ﬁ'

S, "It is declared the public policy . of. the State
.- of Maine that workers employed in any eccupatien v
. . shall be protected from hagzards te their health ox
safety and that working conditions shall be main-
"~ tained that will be remsonably free of hazards t& SR
‘their health and safety.” - ‘ f

26 M,R. S+RA. § 562 provides:

: “Thla chaptar shall apply to sll empl@yers except
thmse exempt under section 45~a,"

26 M.R«5.A. §. 45~A provides:

. "gsegtions - 44 and 45 shall not apply to work on
a farm or in or sbout a przvate regsidence or comnercizl
fishing mor to employment in any Federal Government
establishment nor to any activity subject to the con-
“trol of the Interstate Commerce Commission, or the .
Maine Public ytilities Commission.“

26 M.R.9.A. § 563, subsection 7, provides: .

“0ccupaticn‘ 'Cceupation’ shall mean employment
in an industry, trade or business or branch therecf
or clase of work therein in Whlch workers are gainfully

employed;"
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it 15 clear frém the ébdva!stéﬁdtoré'pr@v151dns tﬁat the Legisla-
ture intended to grant jurisdiction to this Board over "all" employers
having employees engaged .in any "occupation", except those. employers

which it explicitly exempted in. 26 M,R.S.A. .§ 45«~A. Municipalities

are not expressly included within that exemption, and, hence, they are
generally subject to the jurisdiction of this Board, as to any of its
employees who are ‘engaged in any “occupation,” as that fterf is defined

"in- 26 M.R.8.A. § 563, subsection 7, with the exception of such

'aﬁtrvltmas by the municipality that ceme W1th1n ana af the excepﬁmcns
speciﬁled xn 26 M R S.A. § 45aA¢  C , .

LR

“JoN A. LUND
© Atterney General




