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John w. Trinward, D.M;D" 
Secretary, Board of Dental Examiners 
Bethel, Maine. 04217 

April 19, 1973 

Re: Legality of dental auxiliaries' placing amalgams 

Dear Dr. Trinward: 

I have your letter of March 26, 1973, and your further letter 
of April 18, 1973, each pertaining to the referenced subject. I 
regret not being able to attend to this more quickly but have had 
to treat it within our order of priorities. 

A.fter re-examining Maine statutes governing the practice of 
dentistry and regulation of dentists, and dental hygienists and 
other dental auxiliaries, I am convinced that under existing law 
it would be illegal for either a h.¥gienist or assistant to place 
amalgams in teeth prepared for fillings by a dentiste 32 M.R.S.A. 
§ 1081 in defining the practice of dentistry includes performance 

·of "any phase of any operation incident to the replacement of a_part 
of a tooth"; and further includes performance of repairs to or 
filling of cavities in human teeth. 

Dental hygienists are permitted by virtue of 32 M.R.S.A. § 1095 
to perform duties defined in the rules of the Board of Dental Examiners, 
so long as their duties do not constitute a practice. of dentistry. 
Although. the latter qualification is unwritten in th_e similar statute 
(32 M.R.S.A. § 1100-A) providing for the regulation of other dental' 
auxiliaries~ it would have to be construed as good "uµwritten° law 
that dental assistants, etE. (anyone unlicensed to practice dentistry 
performing certain dental health ·services under the supervision of a 
dentist duly licensed) cannot be empm-verec1 by the Board of Dental 
Examiners by its rules to perform an act constituting a part of the 
practice of dentistry as defined by 32 M.R.S.A. § 1081s 
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Additionally, I note that .923M..R.S.A. § 1091 sub-§ I cites as 
a cause for revocation or suspension of a dentist's license his 
allowing his hygienist "to perform i;lny operation other than that 
permittE:d under section 1095" .. Since§ 1095 does not itself set 
fort;.h the dutie:s of dental hygienists, but rather grants authority 

· to the Board to defi.r~e those duties (not inconsistent with the law 
, definin~- dentistry practice) and becalJ.se the Board has not yet filed 

/ any rul-as and regulations with the Secretary of state as required 
by 5 M.R.S.A. §§ 2352, 2301, (as I recall advising the need for at 
a meeting with the Board in Port.land .. two winters ago) before such 
rules have any force whatsoever (see 5 M.R.S.A. § 2352), it would 
appear that every dentist in the State who employs a hygienist 
is in violation of 32 M.R.S.A. § 1091 • 

. Please' contact rne for any further assistance in regard to 
the above referenced subject or in making the rules ana·regulations 
of the Board legally effective. 

JK/mf 
Enclosure: 
copy of 5 M.R.S.A. § 2352 

Yours v~ry truly, 

John KendricJ< 
Assistant Attorney General 


