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November 22, 1972 

Col. Parker·F. Hennessey 
Commis's ioner of Public _Safety 

W. · S. Brodrick 
Assistan.t Attorney General 

OPINXON OF THE ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

State police officers who enlisted pl'.··ior to Janllary 10, 19'43, 
c·annot be forced to. ret.i,;e simply bec!ause they have re&ched 
Age 70. They c,µi be dismissed, but only for "cause" pursuant 
to the. Civil Service Statutes. 

FACTS: ' I ' 
Certain current members of the Maute ~tate Police enlisted 
with· the force prior to January 10, 1:943. · These members have 

• I 
either reached or are soon.to reach age 70. These men are 
members of a ·retirement plan set up by 25 M.R.S.A. §1591. 
Th~s plan is seperate from the State _Retirement.System set 
up by 5 M.R.S.A. §1001 et. seq., which covers all state 
police. officers who enlisted subseque'nt to January 10, 1943. 
The latter system contains a mandatory retir~ment age of 
70. S'M.R.S.A. 1121(1). The former ~etirement plan, covering 
the officers who are the aubject of this memo, contains no 
mandatory· retirement age •. All state .'police officor11, 
regardless of their retir~ment plan, are protected by the 
Civil Service laws. 5 M.R.S.A. §671. 

QUESTION: 

Are state·•.police officers who enlisted prior to January 10, 
1943, required to retire at_ age 70? . 

ANSWER: 

No • . 

REASONING: 

State police officers who enlisted prio~ to Janua1-y 10, 1943, 
are covered by the State Police P.etirement Syste,n. 25 I,l.R.S .A. 
§1591. Section 1591 permits.these particular officero to 
retire after 20 years service. It does not roc-uire them to 
retire at any age •. There is no such,thing as an inh€rcnt or 
implicit mandatory retirement age for state employees. If 
there were, the Legislature would not have found it n€cessary 
to enact the express mandatory retire;,ment age that binds all 
state police who enlisted after January 10, 1943. 5 !-l.R.S .A. 
§1121 (1). 
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. Because· 'there is no mandatory retirement '1ge l:o:r officers 
·who ooined the state police prior to .J~puaey 10, 1943, they 
can work as long as they can perform tpeir jobc and are , 
subject to dismissal under the Civil Service laws only for 
11 cause 11 

•. 5 M.R.S.A. 678. The o~ly otper thing thot would 
require these men to retire would be new legisla·tion in . the 
form of an .amendment·to 25 M.R.·s.A. §1_591 • 

. what motivated the Legislature to make the mandatoxy retir~ment 
age applicable to most state em!)loyees but not to p:re-1943 
state police officers is .unclear. But' that.they made this 
distinctic;>n could not be clearer • . ·whe~-i ·the Legislature 
set up a mandatory retirement age of 55 for most state . 
police in 5 M.R.S.A. _§1121(1), it expr,ssly exempted those 
off ice rs who joined the force prior to· ·July 10, 1943. 

• • I ; 

'!'here is no such express e:temption in 5 M.R.S .A. §1121 (1), 
which sets a mandatory retirement age .of -70 for most other 
state· employees r but . the Legislature says clearly tbat .th:is 
particular mandatory retirement age applies only to those 
state "employees" who are'memberEI' of the State Retiremen1: 
System. As pointed out above ·the office~s in question are 
µlembers of the State Police; Ret.ire~nt System, not the State 
Retirement System. De.spite

1 
the similarity of · names, the 

two retirement systems are seperate. · The statutory definitions 
applicable to the State Retirement System state ~xpressly 
that atate police officers who joined the force prior to· 
Januar:y 10, 1943 are not to be considered employees for pur­
poses cf determining who is covered by , -the State Retirement 
System statutes. 5 M.n.s.A. 1001 (10). Moreover, S M.a.s·.A. 
§1091 states · that even if the off icer.s . in question were 
considered employees for retirement purposes, they would 
not be eligible for membership in the State Betire1ne-nt . 
System set up by Title 5 if they are also eligible to 
receive any retirement allcmance under any other retirement 
provisions supported l:)y the state. The officers in question 
as stated at the beginning of this discussion, are eligible 
to receive allowances under the retirement provisions of 
Title 25. Therefore, they ~ould not possibly be members oi 
the State Retirement System' and they are not bolmd by the 
mandatory retirement age contained ~n ~itle s. 

cb Signatures W. S. BRODRICK 


