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August 2, 1972
Donald Rogers, Ihﬁpecto; Div, of Staﬁﬁ Mre Prevention
Charles R. Larouche, Agsistant . . Attorney General
Fice Prevention - ‘Carnival Licenses

i

This replies to your July 17, 1972, memorandum request on this
subject, '

Your first quastion reads:

1, cCan one carnival'licensed by the State have a different
carnival play its dates in Maine under their license¥

. This quastion Ls awbiguous and your memorandum presents no
statemont of facts which might clarify the question. '

. A copy of B M;{;S.A; § 502;;which is tha current statute governing
licensing of travelling shows is attached. for your information. The
pertinent portion veads: = . . '

"No traveslling circus or traveling amusement show

phall exhibit any parade, show or ontertainm:nt .

in .this State without first paying a stata licensa
of %500 in the case of a circus and $250 in the

]

case of amusement shows for each calendar year. -

Application for such license shall be made to the.
Tnsurance Commissiones and shall contain the name of the
‘ person or. corporation owning orcoperating said
traveling circus or said traveling amusement show
v and astatement of the proposad territory within the
limits of said State and the names of the cities and
towns in which said traveling circus or saild travel-
ing amusement show is to exhibit. No traveling
circus or traveling amusoment.show shall exhibit any
parade,  show or entertainment in this State without
first furnishing the Insurance Commissioner in an
amount to be determined by him a certificate of
public liability insurance, Upon receipt of, such
application and accompanied by such tertificate of
public liability ‘insurance and upon the payment of -
%500 or 3250, as the casz may be, a license shall
issue, condtioned that no traveling amusemant show shall
operate, within 30 miles of the fairgrounds of any '
agricultural society which has received a #tate of
Maine stipend under Title 7, section 62 for at least
"2 consecutive years next prior to the date of the
license authorized in this section, during the 2
‘weeks immediately preceding or during the time of
any annual exhibition thereof." '
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Donald Rogers; Inspéctor . -21" o August 2, 1972

it your fzrst questlon is intended to ask whether or not a
traveling amusement show can assign its license to another such
show, the answer to that question is negative. Such traveling amuse-
-ment show must obtain its own 1icense... ' B

. "Your first question mentions "dates" relative to swch licenses.
I-find nothing in the applicable statute that authorizes you to
specify “dates" for performances by such shows. The only reference
in the statute concerning “"dateés" is that your agency shall impose a
condition upon that llcense. i,e. J

Me o = condltloned that no traveling amusement

' show shall operate, within 30 miles of the -
fairgrounds of any agricultural society which

has received a State of Maine stipend under

Title 7, section 62: for at least 2 consscutive
years. next prior. to the date of the license -
authorized in thlB sactxon, durlng the 2 weeks...'

Your sacond’ qnestmon reads-J

2, If the llcensad carnival provldea some aquipment
' to the second carnival, would this make any.
dlfference in the licensing?

This quastlon is as amblguoua as the flrst question posed by you.
If you mean thereby to ask whether' or hot carnival A can lawfully loan
carnival B some egquipment for use by carnival B pursuant to B's’
license from the State under 8 M.R.3.A. § 502, the answer is affirmative,

Howaver, if vou mean thereby to ask. whether a loan of some equipmant
by licensed carnival A to unlicensed carnival B would obviate the need
for a 3tate license by carnival B under 8 M.R.S.A. § 502, the answer
is negative. Regardless of who owns the equipment, the show operator
must obtain his own license from the State.

1f this memorandum does not answer  the questions you may have had
in mind, pleas= rasubmzt with greater speczfquty.

CIHARLES R. TARCUCHE .
Assistant Attorney General
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