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June 15, 1972

Kermit 8. Nickerson, Deputy _ Education

Commissioner
John W. Benoit, Jr., Deputy : Attorney General

Queations Relating to Administration of Financial Assistance to

Orphans Pursunant to 20 M.R.S.A. § 3211-3214.

SYLLABUS s

. _To the extent that there exists an unused balance of the maximum
yearly grant, an eligible orphan may legally receive financial assist-
-ance for summer sesslon studies or continuing education studies pro-

vided that such studies occur within the statutory time limits.
Whether the University of Maine is legally obligated to accept

orphans pursuant to 20 M.R.S.A. §§ 3211-3214 on a tuition-free bagis

for summer session studies or continuing education studies is a
question for the Trustees of the University; but because oxphan .
funds are involvej the Trustees. should be asked to examine the
question whether fdes for such courses are tuition fees exempted
by the law regarding orphans. It is our opinion that such: feds ..
are exempt. While the extent of Federal assistance received by an
orphan may be considered as a resource of the orphan, the weight
to be given such factor, when determining the amount of State
assistance, is an administratige matter. Neither commuting
expenses to school nor board and room costs at the home of a
parent of an orphan qualify as “tuition, matriculation fees,
board, room rent, books and supplies.* Apartment rent of an

orphan,not paid to the orphan's parent, does qualify as "room rent®.

The statutory cash allowance for one year may be utilized during
a period of one semester if such be the need of the orphan. The
Department of Education may administratively determine that the
criterion of need was not established by an orphan, eligible for
assistance, who waived such assistance while in attendance at
school of collegiate grade and who intended, after graduation,
to apply for reimbursement of aid in full.

INTRODUCTORY FACTS:

- Educational assistance to orphans is limited in duration to
8 secmesters of attendance at institutions of higher education, to
be completed within a period of 6 consecutive academic years. from
the date of first entrance. 20 M.R.S5.A. § 3212, ‘The maximum cash
assistance is $300 per year tolm used for tuition, matriculation
fees, board, room rent, books and supplies. Ibid.) Additionally,
the provisions of 20 M.R.8.A. § 3213 authorize | ans to recelve
tuition-£free attendance at State-supported post-secondary voca-
tional schools or institutionsof collegiate grade.

/
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. Semesters are' academic half-years of the conventional academic
year. For a full-time attendance, a normal academic program will
approximate 15 to 18 semester hours of credit; a semester hour of
credit being defined generally as the academic credit for success-
ful completion of a course conducted one hour per week for the full
semester with outside preparation of at least equal length.

Claims from orphans have been presented to the Department of
Education - on various mattexs, and those claims are made the subject
of ‘gyour request for legal advice.  For the purxpose of clarity, -
each of the eight queations posed in your memoxandum will ba dis-
euasadiseparately as to the presentment of facts, questions and
reasoning.

PART ONE.

EACTS:

claims have been pzesantad to the Department of Educatiocn
on the subject ¢f attendance at summer sessions of institutions of
collegiate grade. Oxphans who were full-time students during the
regular academic your immediately preceding the summer session wish
to -enrolf, or are required by the institution where they are
enrolled as full-time students to enroll, in a course not avail-
able in the regular academic year, or, at the student'a initiative,
to take a maximum summer session academic load in order to:shorten
the time necessary for cbtaining a degree, To a lesser extent,
orphans who have completed degree requirements without exhausting
eligibility, wish to use remaining eligibility in a graduate level
summey session. At the same time, <¢laime have been made by orphans
who are not vegularly enrolled full-time students, -respecting courses
taken in so-called cohtinuing education programs, such as evening or
Saturday classes at the University of Maine. campuses or which are

conducted at selected locations throughout the State under University
auspices.

gt_g_gnws 3

" May eligible orphans recelve financial assistance for
other than full-time attendance during the regular academic yeax,
i.e., attendance at a summer sesslon between academic years in
which they were and will be enrolled ass full-time students? .

' . 2. May eligible orphans receive financial assistance for othex
than full-time attendance dluring the regular academic year, i.e.,
attendance in a continuing edncation program, although such

orphans are not enrolled for full-time study during a regular
academic year?
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ANSWERS 3

. l. Yes;

.2t !ea.-

. The: provigions of 20 M.R.8.A. § 3212 state, among other things,
that an orphan is entitled to financial assistance in securing highexr
education and that the Department.of Education.shall pay, for any
peraon which it finds eligible for such assistance; “a maximum of
$300 pexr year, for a dﬁxiad of time not exceeding 8 semesters of
attandance nor exceeding 6 congiecutive academic years from the ,
date of first entrance, towards the coat of such higher education. . . *
In the event that an eligible orphan has an unused balance of the
$300 maximum yearly: assistance amount at the close of the regular
school year, such moneys are avallable for either attendance at
sumner session or attendance in a continuing education program. Of
course, such attendance at summexr session ox in a continuing " -
education program must be, within the 8 semester and 6 consecutive -

academic years statutoxy provisions, to qualify for: aid.

DART TWO
FACTS ¢ H _
. In a summer seesilon, the-uéi:al" dﬁrﬁti.on is 6 weeks with a
probable maximum academic load of 6 semssteyr hours as compared
with a 17-18 week period in an .academic semester - in which:a
typical academic load would be courses carrying 15-18 semester’ .
hours of credit., In continuing education programs, a typical class
may meet for one night. per week for two or three clock hours and
operate for a period of time equal to a semestex of 17-18 weeks,
and carry 2 or 3 semestexr hours of credit.

QUESTION:

To what extent shall the orphan's maximum eligibility as to
time be charged? ' o

AMOWER:

This is an administrative matter.
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REASONS 3

The provisions of 20 M.R.S.A. § 3211-3214 do not specifically
cover apportionment of time respecting sligibility of orphans to
financial assistance. The statutory time limits appearing in
§ 3212 only specify maximum periods of attendance, i.e., 8
-semesters of attendance not exceeding 6 consecutive academic
yeara from the date of first entrance.  That being so, the
Legislature has seemingly left the matter of computation of
attendance time to those administering the. assistance.

PART THREE
FACTS s | —
" An orphan ' regularly enrolled in a full-time study program may
have, at the end of the academic year, an unused balance of the
$300 grant, ' '

May the unused balance of the $300 grant be used to assist the
orphan in meeting expenses of summer session study before the next
regular academic year begins?

. '!.'e-
REASGNS |

See Part One Reasoning.

PART FOUR
FACTS :

Summer session and continuing education programs are offered
by the University of Maine. The various campuses of the University
offering summer session and continuing education programs have
stated that the University requires the campuses to operate such
programs only on a self-financing basis thmugh imposition on
enrolled students of course fees which are axpressed as so0 many
dollars per semestexr hour of credit for which a student is enrolled.
Subject to the limit which the student or his advisor feels is the
practical maximum academic load that the student should carxy,
and subject to the payment of course feeas on the semester hour
basis, the option as to the number of courses taken rests with
the gtudent. Your inter-departmental memgwandum states that the
University of Maine campuses do not equate such course fees with
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tuition; and payment is requested of students directly or through
orphan assistance paid by the Department of Education in accord with
a directive that fees collected from students shall finance the
courses, - The State question exists because the Department is a.sked
to pay the University fees out of orphan funds.

QUEB!I’ION ]

~ Is the Uniiversity of Maine, as a State-supported institution,
obligated to accept orphans on & tultion-free basis in fee-charging
summer session or in continuing education courses?

WER: (

ves. It is suggested that the Trustees should bs asked to
examine the directive because State orphan’ funds fxom the Departw.
ment are involved,

REASONS s

. This aapect of the opinion is advisory only because this office
is not counsel for the University of Maine, ' It 'is fact that the
situation involves funds administered by the State. At the same
time, we are not unmindful of the fact that 20 M.R.S.A, § 3213
allows all children cqualifying as orphans to be admitted to
"state supported post-secondary vocational schools or institu- '
tions of collegiate grade free of tuition". To the extent that
your memorandum seeks legal advice as to the msaning of the word
“tuition”, we do offer our opinion. Your memorandum informs us
that the campuses of the University system do not equate fees
for summer session study, and study in continuing education
courses, as constituting tuition fees. According to decisional
law, tuition is the charge made for instruction, rather than a
rent for use of buildings in which instruction is liparted.

Linton v. Iuacy Cobb Institute, 117 Ga. 678, 45 S8.E. 53, In
Crow ex rel, Jones V. v. Clay County, 196 Mos. 234, 95 5.W. 369,
a boquest of a sum ‘of money "to pay the ‘tuition' or educatbn®
of orphans or poor children under a certain age meant "to pay
for the instruction or schoel training of orphans; that is, to
pay the fes charged by teacher or school for instruction®,

Nothin apgear!.ng in 20 M.R,5.A. § 3213 distinguishes
betwen tuit or full-time study during a regular academic
year and tuition for study of lesser periods of time. Such
limiting language is properly the province of the ILegislature.
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We are ascertaining here not what the Legislature may have meant
by what it said but rather are deciding what that which the
Legislature said means, State v, Millett, 160 Me. 357, 360.

It is. advisable to request that ?:'EE tUniversity Trustees obtai.n

a ruling from their. legal counsel on this subject, since it is not
apparent from your memorandum that such advice has been sought.

We believe such a request is proper in view of the fact State
funds administered by a State agency are involved.

PART FIVE
EACTS

" The provisions of § 3212 astate a 'financial need and means test
in which the Department of Education is regquired to give considera-
tion to necessary cxpenses and to the resources available to the -
applicant for meeting those expenses; It is fact that federal law
respecting education of chil¥en of veterans killed ox disabled from
sexvice~connected causes provides federal financial aid per month
to each eligible child during his attendancelln an educational -
ingtitution of higher leamming, including post-secondary vocational
schools of less . collegiate grade.

QUESTTON: -

i m:y. oxr should, such federal assistance be considered as'a |
resource fo the orphan when determining how much, if any, assistance
should bé payable under the Stata orphan aas:l.st.anca program? :

; WER:‘L.'

" Yes, but ?ﬂle' it may be considered as a résource to the
orphan, the weight to be given such federal assistance when'.
datemi.ning the amount of State assistance is an administrative
mattex, .

REASONS ;.

- " 'his'matter is more administrative than lega'.l. There seems
to- be nothing illegal about the Department’'s awareness of the fact
that a particular applicant for orphan aseistance recaeived federal
assistance. However, the weight to be given that fact is adminis-~
trative. It seems advisable to contact federal authorities
administering such federal assistance to detemine whether federal
regulations exist on the subject barxing State administrators
from considering such assistance as a resource of the war oxrphan.
Nothing in the State law allows the Department of Education to
specifically downgrade the amount of aid based upon the amount of
federal assistance Which : the orphan receives; and conversely,
neither is there statutory language precluding consideration of
fedexral assistance as a part of the resourcees available to the

applicant.
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PART BIX

L

. Seetion 3212 states that ﬂnamial assistance paid an. appl.icant
shal.l be used "for the purpose of providing tu:i.ti.on, matriculation
fees, board, room rent, books and supplies.” ,

QUESTIONS ¢
.. 1. Do commuting expenses to college o¥ school, in lieu of
board and room on campus, or to school campuses whera dormitory

and d:l.ni.ng :Eac:l.l.i.t:l.es a!e not pnov de-d, qualify? T

. 2. Do board and room ab. tha homa of n. parent 1:Lv:l.ng w:lthin
mte: distance . of the, aollega or pchool qualify?

' 3. Does. apariment rant: of. a married ‘orphan (paid to one nat
the parent of the orphan) in a ocity or town where the institutien
is located qualify, in 1i.au of dormitory room rant and board at
dining halls? .

4. Does travel axpense incurred by use of a personal car
or a common carxrier to the inetitution qnalify?

1. Ne.
2. No.
3. Yes,
4, No.
msmsa
 l. and 4. The words "tuition, matriculaticn fees, board,.
room vent, books and supplies" do not encompass commuting expenses.

Nor . is there any language in § 3212 allowing expenditure of moneys
for a purpose considered to be in lieu of one of the stated statu~

toxry purposes.

. 2. Although the statute uases the words "board" and "room rent",
naither of those terms pexmit the use of funds for board and room at
the home of the orphan's parent who lives within commting distance
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of the school. The word "board" means to receive food as a
lodger ox without lodging for a reasonable compensation. A
"boardexr" is one who has food or diet and lodging in another's
family for reward or for a stipulated price. In re edav, -
173 App. Div. 739, 159 N,Y.8. 947. To the same effect, Hexon V.
Webber, 103 Me. 178, 68 Atl. 44, holds that a bhoarder is qraIEarily
one who has food and lodging in another's house or family for a
.atipulated price. W. interpret the words "board" and “"room rent"
in the ordinary manner; and that the Legislature has not yet
authorized the payment of food and lodging to the parent of the
mdﬂnto

3. What we have sald in paragraph 2 above calls for an _
affirmative answer respecting those claims for apartment rent
(paid to one othex than the parent) of married orphans. The
language "room rent" seems clearly to encompass the rental ex-
pense of an apartment by an orphan. We do not inteérpret the words
“room rent" and "board" as meaning that the expenses of board and
room must be in dormitory facilities. If the legislatiize intends
a narrow interpretation of those words, it should say so. State
v: Millett, supra. '

PART SEVEN

FACTS & |

Section 3212 provides a maximum of $300 per year assistance
to qualified orphans. At the same time; the same atatutory pro-
vislon establishes limitations as to the length of time in which
such yearly financial support shall be paid, i.e., not exceeding
8 semesters of attendance nor exceeding 6 cansecutive academic

years from the date of first entrance,

QUESTION:

.- Whethei an orphan may legallybe granted the maximum €300
assistance during a period of one semester's durationy or must
cash assistance be limited to $150 per semester?

ANSWER:

The cash allowance of $300 per year may be approved for
the orphan as assistance is needed.
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REASONS: ...

.~ NMothing in & 3212 requires that the financial asaistam:e-be
halved so that $150 is pgid the orphan per semester. ' Expenses of
the orphan may well be greater in one semester than in anothsr.’
Since no limiting language appears in the statute on this point,
the only limitation being the amount of. a:l.d. asaistanca may be -
given based on. need. 3

PART EIGHT

&Eﬁ

: m oxvphan who was el:l.gi.bla for: aas:htance and who'was aware
of such aan:l.stance at the time studies were commenced, waived the
making of the claim for annual.assistance with the intention of
making a cla:lm upon. gradustion for lump sum assistance for all
of the yeara in which the student was eligible, The Department
of Education has admlnistratively ruled that the fact such
collegiate grade studies were completed through the point of
graduation, with all college billsbeing paid by the student
prior to graduation, presumes that personal rescurces were
sufficient to meet all costs of education and that, as a
consequence, no assistance was due under the law.

QUESTION:

5 Whether the. Departmant of Educat:l.on may adm:l.nistratively
determine that the.criterion of need was not established by an
orphan who was eligible for assistance, under the given facts,
but who waived the making of such request for assistance until
after graduati.on when all college expenses have been pald?

AﬂSWER:

‘The provisions of § 3212 establish a program of aid to
orphans on the basis of existing expenses and resources avail-
able to the applicant for meeting those expenses. The program
does not appear to be one in which an orphan may wait until
completion of studies of subjects at collegiate grade and then
make application for reimbursement. The last sentence of § 3212
allows the Department of Education to make such rules and regula-
tions as it considers necessary for carrying out the chapter per-
taining to war orphans. 1In this case, the Department has ruled
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administratively that the facts rewml the presence of resources
available to the applicant which precluded a grant of federal
aseistance. Administration of the program is left to the
Department of Education and the position expressed by the
Department, undex the given facts, doess not appear to be .'Ln
vioi:!t‘ian -of the provisions of the chapter pertni.n:l.ng to -
orphans.,

JOHN W. BENOIT, OR,
Deputy Attorney General

JWBJx./ec



