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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



Henry Warren 

June 15, 1972 
Environmental Improvement Comm. 

Solid Waste Disposal Areas; Location. 38 M.R.S.A. § 421 (P.L., 1971 c.440). 

SYLLABUS: 

The Solid Waste Disposal Area Law, 38 M.R.S.A. ~ 421 (P.L. 1971, c. 440) prohibits 
the disposal of solid waste closer than 300 feet to any classified body of water. Solid 
waste disposal areas located within the prohibited area as of the effective date of the law, 
September 23, 1971, may continue to be used until November 30, 1972, but may not be 
expanded beyond the physical boundary of the area actually being used for solid waste 
disposal as of September 23, 1971. While these "grandfathered areas" must be 
discontinued prior to December 1, 1973, this statute does not require the reclamation of 
such areas. The Environmental Improvement Commission has no authority to permit the 
location of solid waste disposal areas closer than 300 feet to any classified body of 
water. It may act to determine that a solid waste disposal area is "suitably removed from 
a classified body of water" only as to areas established after September 23, 1971. 
Finally, a determination by the E.I.C. that a solid waste disposal area is "suitably 
removed from a classified body of water" will not prevent the E.I.C. from enforcing 
other statutes upon new evidence or upon discovering its earlier decision was based upon 
inadequate, misleading or false evidence, or a decision involving an erroneous conclusion 
of fact or law, or the existence of changing conditions. 

QUESTIONS: 

1. What does the term "boundary" mean in 38 M.R.S.A. §421? 
2. Does 38 M.R.S.A. § 421 authorize the E.I.C. to permit the location of a solid 

waste disposal area whose boundary is closer than 300 feet to a classified body of water? 
3. Does 38 M.R.S.A. § 421 require a party to remove refuse he has deposited on a 

solid waste disposal area whose boundary is closer than 300 feet to any classified body 
of water prior to December 1, 1973, or is such a party simply required to discontinue 
using the area for solid waste disposal after December 1, 197 3? 

4. Does Paragraph 4 of 38 M.R.S.A. § 421 allow a party who at the effective date of 
the law maintained a dump less than 300 feet from a body of water to move the 
boundary of that dump even closer to the body of water prior to December 1, 197 3? 

5. If the E.I.C. pursuant to Paragraph 3 makes a determination that the boundaries of 
a proposed dumping area are "suitably removed from any classified body of water", is 
the E.I.C. later prohibited from enforcing any of the other water pollution statutes for 
which it is responsible as to that dumping area and that body of water if it is later 
determined that the dumping area is resulting in water pollution? 

6. Does the third paragraph of 38 M.R.S.A. § 421 apply to current solid waste 
disposal areas as well as future areas? 
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ANSWERS: 

1. The term "boundary" in 38 M.R.S.A. § 421 means the physical boundary of the 
area upon which solid waste is being disposed as established by the actual location of the 
solid waste, and not the legal boundary of the parcel of land upon which solid waste 
disposal is occurring. 

2. No. 
3. 38 M.R.S.A. § 421 simply requires the discontinuance of the use of areas located 

within 300 feet of a classified body of water after December 1, 1973 and does not 
require the removal of solid waste legally deposited there prior to December 1, 197 3. 

4. No. 
5. No, but see reasoning. 
6. The third paragraph of § 421 is applicable only to solid waste disposal areas 

established after September 23, 1971. 

REASONING: 

38 M.RS.A § 421 (P.L. 1971, c. 440) states: 
"No boundary of any public or private solid waste disposal areas shall lie closer 

than 300 feet to any classified body of water. 
"If the Environmental Improvement Commission shall determine that soil 

conditions, groundwater conditions, topography or other conditions indicate that 
any boundary of any such area should be further th.an 300 feet from any 
classified body of water, it may, after notice to and a hearing with the affected 
party, order the relocation of such boundaries and the removal of any solid waste, 
previously deposited within the original boundaries, to the confines of the new 
boundaries. 

"Any person, corporation, municipality or state agency establishing a solid 
waste disposal area after the effective date of this Act may apply to the 
commission for a determination that the boundaries of the proposed area are 
suitably removed from any classified body of water. 

"Any solid waste disposal area whose boundary is closer than 300 feet to any 
classified body of water shall be discontinued in conformity with this section 
prior to December 1, 1973." 
I. If the term "boundary" were read to mean the legal boundary of the parcel of 

land upon which solid waste disposal is occurring, then § 421 would have to be read as 
permitting solid waste disposal after September 23, 1971, the effective date of the law, 
but prior to December 1, 1973, within 300 feet of a classified body of water upon land 
not being used for solid waste disposal prior to September 23, 1971, so long 
as any part of the parcel was used for solid waste disposal prior to September 23, 
1971. In other words, we would have to assume that while the Legislature recognized 
that solid waste disposal within 300 feet of a classified body of water presented a high 
degree of likelihood of water pollution, it not only allowed a temporary continuation of 
water pollution by those persons using solid waste disposal areas in the prohibited zone 
as they existed on September 23, 1971, but further, that the Legislature intended to 
allow increased pollution during the interim period. In our opinion, to attribute to the 
Legislature the intention of permitting expansion of pollution activities would be wholly 
erroneous. In addition, the grandfather clause of § 421 is an exception to the general 
prohibition against solid waste disposal in the prohibited zone, and as such, should be 
narrowly construed. 82 C.J.S. Statutes § 382.C. 

Further, if the term "boundary" were read to mean the "legal boundary", then the 
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sentence of § 421 would have to be read as requiring a party to wholly discontinue use 
for solid waste disposal, of a parcel, any part of which fell within the prohibited zone. 
Alternatively, such a party would be required to convey away that portion of the parcel 
falling within the prohibited zone so as to insure that the legal boundary did not fall 
within the prohibited zone. For example, a city owning a 100-acre parcel of land, a half 
acre of which was within 300 feet of a classified body of water would be unable to use 
any part of that parcel for solid waste disposal. This would be absurd and the Legislature 
is presumed not to intend an absurd result. State v. Larrabee, 156 Me. 115, 161 A.2d 
855 (1960). 

Finally, the second sentence of § 421 permits the E.I.C. to order the relocation of 
boundaries under certain circumstances. To read the term "boundaries" in this context 
as meaning "legal boundaries" would be to hold that the E.1.C. has the power to order 
the conveyance of real property. Not only would this result be absurd, but would most 
likely be violative of M.R.S.A. Const. Art I,§ 1 which secures to all men the right to 
acquire and possess property. 

2. Section 421 is an absolute prohibition against the disposal of solid waste within 
300 feet of a classified body of water, with a temporary exception for solid waste 
disposal areas as they existed on September 23, 1971. This is clear from a reading of the 
first and last sentences of that section. That the E.I.C. has no power to permit the 
location of solid waste disposal areas in the prohibited zone is clear, not only from a 
plain reading of that section, but also because there are absolutely no standards set forth 
in the law against which the E.I.C. could measure a proposal to locate a solid waste 
disposal area in the prohibited zone. Without such standards, the statute, or the part of it 
being discussed, would be unconstitutional. Stucki v. Plavin, Me., -A.2d- (June 7, 
1972.). 

3. The term "discontinue" means "to interrupt the continuance of; to intermit, as a 
practice or habit; ... to abandon" Webster's New International Dictionary (2nd Ed., 
Unabridged, 1961 ). Words and phrases in statutes are construed according to common 
meaning. Portland Terminal Co. v. Boston and Maine R.R., 127 Me. 428, 144A. 390 
(1929). The last sentence of§ 421 states that solid waste disposal areas located less than 
300 feet from classified bodies of water shall be "discontinued" prior to December 1, 
1973. The statute contains no language suggesting Legislative intent to require 
reclamation of those areas used for solid waste disposal in the prohibited zone prior to 
December 1, 197 3. In addition, it is unlikely that the Legislature intended to designate 
"temporary solid waste storage areas". Strained and forced construction of statutes are 
not looked upon with favor by the courts. Pease v. Foulkes, 128 Me. 293, 14 7 A. 212 
(1929). 

4. Section 421 was effective September 23, 1971. As of that date it became unlawful 
to dispose of solid waste closer than 300 feet to any classified body of water with the 
exception of waste disposal areas located in the prohibited zone as of September 23, 
1971, which were grandfathered until December 1, 1973. To read the statute as 
permitting expansion of these non-conforming uses would necessitate construing the 
word "boundary" to mean the legal boundary of the parcel of land upon which the solid 
waste disposal area was located. This construction of the word "boundary" has been 
rejected for the reasons set forth in "l" above. In addition, as previously pointed out, 
grandfather clauses are to be narrowly construed. 

5. If the E.I.C., upon proper application, determines on the basis of the facts before 
it, that a proposed solid waste disposal area would not be violative of the criteria set 
forth in that portion of the statute which allows the E.I.C. to order relocation of a solid 
waste disposal area to a position greater than 300 feet from a classified body of water, its 
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determination that the solid waste disposal area is "suitably removed from any classified 
body of water" will not prevent it from enforcing other statutes when new evidence is 
discovered or there is a later determination that the decision was based upon inadequate, 
misleading or false evidence or information or involved an erroneous legal conclusion, or 
where conditions have changed. An administrative agency may change its decision when 
that decision rests upon inadequate, misleading or false evidence, involves an erroneous 
conclusion of fact or law or where a change of conditions has occurred since its prior 
decision. 2 Davis, Administrative Law Treatise § 18.03. 

6. A plain reading of the third paragraph of § 421 makes it clear that this third 
paragraph applies only to solid waste disposal areas established after September 23, 
1971. That paragraph states: 

"Any person ... establishing a solid waste disposal area after the effective date 
of this Act may apply to the commission for a determination .... " (Emphasis 
supplied.) 

J. L. Faulkner, Sanitary Engineering 

E. STEPHEN MURRAY 
Assistant Attorney General 

June 22, 1972 
Health and Welfare 

The Minimum Lot Size Law; Reardon Subdivision in Freeport; your memo of 
June 16, 1972 

SYLLABUS: 

That section of the Minimum Lot Size Law, 12 M.R.S.A. § 4801-4806 (P.L. 1969, c. 
365 § 1, as amended by P.L. 1971, c. 532) requiring a minimum frontage of 100 feet for 
any lot abutting on a public road, lake, pond, river, stream or seashore applies to all lots 
regardless of their size, and the Department of Health and Welfare has no power to waive 
this requirement of the statute as to lots located on lakes, ponds, rivers, streams or the 
seashore. 

FACTS: 

A developer desires to sell lots located on a river for residential use. While each lot 
would contain more than 20,000 square feet, some would have a river frontage of less 
than 100 feet. 

QUESTIONS: 

(1) Does the 100 foot minimum frontage requirement of the Minimum Lot Size Law 
apply to lots of 20,000 square feet or more? 

(2) Does the Department of Health and Welfare have the power to waive this 
requirement as to lots located on rivers? 
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