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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



William Blodgett, Ass't. Executive Director 

Retirement - Purchase of Back Time. 

SYLLABUS: 

April 7, 1972 
Maine State Retirement System 

A former State employee who withdrew his membership contributions from the 
State Retirement System, and thereafter rejoined that system as an employee of a 
participating local district, is not entitled to obtain a transfer of his prior membership 
credit to his new membership account by tendering the former contributions plus 
interest. 

FACTS: 

Subject individual was employed by the State Department of Health and Welfare on 
June 27, 1949, joined the State Retirement System on January 2, 1950, separated from 
the State employment on June 23, 1951, applied for refund of his contributions to the 
State Retirement System on January 9, 1952, and received same on January 28, 1952. 
On November 2, 1963, he was employed by the Kennebec Water District, became a 
member of the State Retirement System and so continues to the present time. He now 
tenders to the State Retirement System a check in the amount of $573.50, which 
represents his contributions, plus interest, for the period that he was a State employee in 
the Health and Welfare Department, with a request that credit for such period of 
membership as a former State employee be transferred to his present membership 
account as an employee of the participating local district, i.e., Kennebec Water District. 

QUESTION: 

Can a former State employee who requested and received a refund of his 
contributions to the State Retirement System while such an employee, and who 
subsequently becomes a member of that System while an employee of a participating 
local district, purchase a transfer of credit for the former membership to be added to his 
present membership account by tendering back his contributions plus interest for the 
former period? 

ANSWER: 

No. 

REASONS: 

5 M.R.S.A. § l 094, subsection 8, provides that a member -
" ... may if he so elects, pay into the Members' Contribution Fund any or all 

back contributions covering any or all of the period from July l, 1942, to the 
date when such member first began to make contributions to the retirement 
system and receive therefor the proper membership credit for the period for 
which such back contributions are made." 
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This provision would seem to authorize the subject individual to pay into the System 
at least any unpaid back contributions for the period June 27, 1949, when he first 
became a State employee, to January 2, 1950, when he first became a member of the 
System. 

5 M.R.S.A. §1094, subsection 10, provides: 
"10. Former Members. Any former member who withdrew his contributions 

after termination of service may, upon later restoration to membership and prior 
to the date any retirement allowance becomes effective for him, deposit in the 
Members' Contribution Fund by a single payment or by an increased rate of 
contribution an amount equal to the accumulated contributions withdrawn by 
him together with regular interest thereon from the date of withdrawal to the 
date the deposit payment or payments are made. Upon the completion of such 
deposit the member shall be entitled to all creditable service that he acquired 
during his previous membership .... " 
This provision would seem to authorize the subject individual to pay back into the 

System his withdrawn contributions and thereby to obtain a credit for such prior 
membership. 

However, 5 M.R.S.A. §1092, subsection 9, provides: 
"Notwithstanding anything to the contrary, the retirement system shall not be 

liable for the payment of any benefits on account of the employees or pensioners 
of any participating local district for which reserves have not been previously 
created from funds contributed by such participating local district, or its 
employees for such benefits." 
This provision appears to be couched in the terms of an overriding limitation upon 

the obligation of the System to pay benefits to employees of a participating local 
district. Benefits are not payable unless reserves have "been previously created from 
funds contributed by such local district, or its employees for such benefits." 
Nevertheless, 5 M.R.S.A. § 1092, subsection 11, states that: 

"Any member of the retirement system whose service is terminated as an 
employee, either as defined in section 1001 or as an employee of a participating 
local district, shall, upon subsequent re-employment as such an employee but 
with a new employer, provided he shall not have previously withdrawn his 
accumulated contributions, thereupon have his membership transferred to his 
account with his new employer, and shall be entitled to all creditable service 
resulting from ltls previous employment." 
Thus, subsection 11 of 5 M.R.S.A. § 1092 grants to a former member who becomes 

re-employed with a new employer the right to obtain a transfer of his former 
membership to his new membership account. This would require his former employer (in 
this case, the State) to transfer to his new employer (in this case, the Kennebec Water 
District) 

"All funds in the retirement system contributed by his former employer on 
account of his previous employment ... to liquidate the liability incurred by 
reason of such previous employment." subsection 11, Id. 
However, the right to obtain credit for the former membership is expressly 

conditioned by that subsection upon the requirement that - "he shall not have 
previously withdrawn.his accumulated contributions - ." 

Since subsection 11 of 5 M.R.S.A. § 1092 deals definitively with the situation of 
re-employment with a different employer, it thus becomes clear that subsections 8 and 
10 of 5 M.R.S.A. § 1094 deal with the situation of employment with the same 
employer. This construction seems to be required to avoid rendering meaningless the 
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express proviso in 5 M.R.S.A. § 1092, subsection 11. 
It is apparent from Chapter 101 of Title 5 of the Revised Statutes that employment 

in several different departments of the State of Maine constitutes employment with the 
same employer. It is equally apparent that employment by a local participating district 
constitutes employment by a new employer vis-a-vis the State. 

Accordingly, since subject individual withdrew his contributions for membership in 
the System after termination of his employment with the State, he cannot upon his 
re-employment by a new employer, i.e., the participating local district, obtain a transfer 
of his former membership credit to his new membership account. 

CHARLES R. LAROUCHE 
Assistant Attorney General 

Asa A. Gordon, Asst. Comm. Sch. Adm. Serv. 

Cooperative Agreements under Title 20 M.R.S.A. § 309 

SYLLABUS: 

April 11, 1972 
Education 

A cooperative agreement under the provisions of Title 20 M.R.S.A. § 309 may not be 
utilized to carry out, as a specified educational function, the construction and operation 
of a school. 

FACTS: 

Chapter 276 of the Public Laws of 1971 authorized municipalities to enter into 
cooperative agreements for carrying out "specified educational functions." Under the 
provisions of section 309, which was added to Title 20 along with sections 309-A and 
309-B by chapter 276, the State Board of Education is required to prepare a cooperative 
agreement, upon application of two or more municipalities, for submission to the voters 
of the municipalities involved, which agreement shall contain the conditions under which 
the specified educational function may be carried out. 

QUESTIONS: 

(1) May a cooperative agreement be prepared and entered into, under the provisions 
of Title 20, M.R.S.A. § 309, to carry out, as a "specified educational function," the 
construction and operation of a school? 

(2) Would a project for the construction of a school, which is carried out by means 
of a cooperative agreement prepared and entered into pursuant to the provision of Title 
20 M.R.S.A., § 309, be eligible for State School construction aid under Title 20 
M.R.S.A., § 3457? 

ANSWERS: 

(1) No. 
(2) The answer to question 1 obviates an answer to this question. 
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