
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



The Commissioner of Education would, therefore, have to initially submit the 
portion of his Department's biennial budget which deals with the computed general 
purpose aid under section 3732 on a tentative basis. Any changes in the general purpose 
aid computation which might be required by adjustments made in the biennial State 
Valuations by the Municipal Valuation Appeals Board, pursuant to Title 36, M.R.S.A. §§ 
208 and 292, would then have to be brought to the attention of the Joint Legislative 
Committee on Appropriations and Financial Affairs after the State Tax Assessor has 
certified and filed the valuations pursuant to section 381 of Title 36. 

Richard 0. Campbell, Secretary 

Pharmacy - Hospitals 

SYLLABUS: 

CRAIG H. NELSON 
Assistant Attorney General 

April 7, 1972 
Commission of Pharmacy 

A hospital does not need an apothecary business license in order to dispense drugs to 
its bona fide outpatients. A hospital employee is not per se an outpatient of that 
hospital. Non-licensed personnel of a hospital pharmacy may not dispense drugs. 

FACTS: 

Stated in the questions. 

QUESTIONS: 

1. Does Maine Law require licensure for an institution to dispense Legend and/or 
Controlled Drugs to outpatients? 

2. Are employees of this institution considered by Maine Law as the equivalent of 
outpatients in regards to dispensing of these substances (g.v.)? 

3. Can non-licensed pharmacy personnel dispense to these employees, or must they 
be dispensed by a duly licensed Pharmacist? 

ANSWERS: 

1. No. 
2. No. But see "Reasons." 
3. No; Yes. 

REASONS: 

Your first question is construed to be: whether or not a hospital must obtain an 
apothecary business license in order to dispense drugs to its bona fide outpatients. The 
answer to that question is negative for the following reasons. 32 M.R.S.A. § 2801 
provides: 

"No person shall within the limits of this State conduct the business of an 
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apothecary or any part thereof .... unless the same is placed and kept under the 
personal control and supervision of a registered apothecary ... 

"This section shall not apply to physicians, hospitals and sanatoriums who 
supply medicines to their bona fide patients, ... " 
It is clear that a hospital needs no apothecary business license to dispense drugs to its 

"patients." The critical question is: what is a "patient" within the meaning of 32 
M.R.S.A. § 2801? Chapter 41 of Title 32 provides no definition of that term. In the 
absence of a statutory definition of that term, we must construe the word "patient" in 
accordance with "the common meaning of the language." 1 M.R.S.A. § 72, subsection 3. 
Webster's New International Dictionary, Second Edition, Unabridged, defines "patient" 
as: 

"Patient - A sick person, now commonly, one under treatment or care, as by 
a physician or surgeon, or in a hospital; hence, a client of a physician, hospital or 
the like." 

Webster's Seventh New Collegiate Dictionary defines "patient" as: 
"Patient: An individual awaiting or under medical care and treatment." 

It seems clear from these definitions that a bona fide outpatient would be a client of 
a hospital and a person under medical treatment of a hospital, and, hence, a "patient" 
within the meaning of 32 M.R.S.A. § 2801. 

Your second question is somewhat ambiguous. We have construed it to ask: whether 
or not an employee is, by mere force of his relationship as an employee, necessarily an 
"outpatient" of the hospital employing him? If that is the intent of question 2, the 
answer must be in the negative, since a "patient" and an "employee" constitute two 
distinctly different relationships. One is at the hospital for work and the other is there 
for medical treatment. While it is clearly possible for an employee to become sick and to 
seek and obtain medical care from that hospital, and, thereby, to become also a 
"patient" of the hospital, it is equally clear that a lot more is required to establish a bona 
fide status of "patient," including "outpatient," than merely the establishment of the 
status of "employee." 

Your third question is construed to ask: whether or not non-licensed pharmacy 
personnel, of a hospital pharmacy which does not have an apothecary business license, 
may dispense to employees of a hospital who are not bona fide "patients," including, 
"outpatients," of that hospital? The answer to that question is negative for two reasons. 
The first reason has already been indicated in the explanation of the answer to the 
second question. A hospital that does not have an apothecary business license can only 
dispense drugs to its bona fide "patients," including "outpatients", and, as 
above-explained, an "employee" is not per se a "patient," including "outpatient." The 
second reason for the negative answer to the third question is that while a hospital is 
exempt from the requirement of an apothecary business license, its personnel are not 
excluded from the requirement of 32 M.R.S.A. §2902, which requires that every person 
who practices pharmacy must be licensed. 

A similar opinion relating to similar questions was expressed in a letter dated January 
31, 1963, to Mr. Edward L. Allen, Secretary of the Commission of Pharmacy, by Leon 
V. Walker, Jr., Assistant Attorney General. 

CHARLESR.LAROUCHE 
Assistant Attorney General 

405 


