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Lt. Col. Kenneth Wood 

February 7, 1972 
Maine State Police 

Whether buses used by nursery and other pre-school institutions are to be considered 
"school buses" under Maine law. 

SYLLABUS: 

Motor vehicles having a carrying capacity of 10 or more passengers and used to 
convey children to pre-school institutions, both public or private, are school buses and 
are subject to all safety regulations. 

FACTS: 

Several inquiries have been addressed to this Office concerning the use of buses by 
private pre-school institutions. Although some of these schools have been maintaining 
some minimum safety precautions in transporting children, other schools have not taken 
even the simplest steps to insure the safety of the young children they transport. The 
buses concerned are normally of the "mini-bus" variety, designed to carry about 12 
passengers. 

QUESTION: 

Does the use of buses by nursery and other pre-school institutions cause those 
vehicles to be classified as school buses under Maine law? 

ANSWER: 

Yes. 

EXPLANATION: 

"School bus" is defined in 29 M.R.S.A. § 2011 in the following way: 
"§2011. School buses; markings, stop at railroad tracks. 
The term "school bus" includes every motor vehicle with a carrying capacity 

of 10 or more passengers, owned by a public or governmental agency or private 
school and operated for the transportation of children to or from school, or to or 
from any school activities at a school regularly attended by such children, or 
privately owned and operated for compensation for the transportation of children 
to or from school or to or from any school activities at a school regularly 
attended by such children, or to and from any municipally sponsored, nonschool 
activity within the State for which use of a bus has been approved by the 
superintending school committee, community school committees or board of 
directors; school as used in this sentence shall mean either a private or public 
school." 
We believe that the clear meaning of § 2011 would be that buses used to transport 

children back and forth from school must comply with the school bus safety regulations 
denominated under that Title. Obviously, all nursery and pre-school institutions that use 
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buses to transport their pupils to and from school are involved in "the transportation of 
children." § 2011 and the other sections concerned with school buses are designed to 
insure the safety of children while being carried to and from school. The prohibition 
against passing a loading or unloading school bus, the requirement of a special color for 
school buses with flashing lights and signs, and all other safety regulations all indicate a 
state interest in children's safety when they are being transported to school. Although 
this concern and the use of school buses is most commonly associated with elementary 
and high schools, transporting children to pre-school institutions is just as great, if not 
greater in importance to the state because of the young age of pre-school children. It 
would be inconsistent with a state policy reflected in this statute to afford protection to 
elementary and high school students, and not to protect the younger, more vulnerable 
children who attend nursery schools. 

The statute's breadth of application is also indicated by the fact that it is to cover 
both private and public schools. Thus a pre-school institution, whether privately run or 
government-sponsored, would be covered by the school bus safety regulations. 

On the basis of the above, all pre-school institutions involved in transporting 
children to and from their institutions when using a motor vehicle with a capacity of 10 
or more must comply with the safety regulations ot Title 29, § 2011 et seq. 

Linwood Wright, Director 

Licensing; Air-Taxi Service 

SYLLABUS: 

JOHN R. ATWOOD 
Assistant Attorney General 

February 15, 1972 
Aeronautics 

1. Aircraft used by a Maine air-taxi operation in interstate commerce are exempt 
from the registration provisions in 6 M.R.S.A. § 14. 

2. Funds which the Legislature allocated for us in land acquisition, clearing of 
runway approach areas and construction of runway extensions, cannot be legally used 
for rehabilitation (repairs) of existing portions of runways. 

FACTS: 

Situation No. I: An air-taxi service is provided between Rockland, Maine and Boston, 
Massachusetts. The service is provided in aircraft leased from an out-of-state firm by the 
Maine firm. 

Situation No. 2: The provisions of P & S Laws 1967, c. 178 authorized a general fund 
bond issue for construction, extension and improvements for airports. Moneys were 
allocated for the Auburn-Lewiston airport to: "Acquire land, clear approaches, extend 
runway 17-35" and for installation of a localizer. Id., section 6. Repairs are deemed 
necessary respecting present portions of runway 17-35. 

QUESTIONS: 

l. Is the air-taxi operator required to register the aircraft in situation No. 1? 
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