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February 2, 1972

Dorothy Steward
10 Dore Street
skowhegan, Maine

Dear Ms. Steward:

I have your letter of January 29 in which you ingquire
whether or not a teacher-aide in a school administrative
diatrict may be district director from one of the towns in
the school administrative district.

I believe the question is really answered by Title 20,
§ 472. That section contains a sentence which says:

"No member of the school committee of any
such town, or spouse, shall be employed as

a full-time teacher in any public school in
said town or contract high school or academy
located within a supervisory union of which
he is a member of the joint committee."

Although the above is a statutory statement of incompat-
ibility of a full-time teacher, I believe the theory upon wich
this is based is well applicable to a teacher-aide. The school
administrator’s directors set up the budget, dstermine sal-

aries and set other policies. Conseguently, a.disﬁrict-diroc-'
.+ tor who was also employed in the schools would be setting his
own salary, determining his hours of employment and determin-

ing other matters relative to that employnment. This would
create an incompatible situation.

Very truly yours,

George C. West
Deputy Attorney General



