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FACTS: 
School Administrative District No. 9 directors have voted the purchase of a two-bay 

addition to the existing schoolbus garage under a "lease-purchase agreement". The plan 
calls for lease payments to the construction contractor over a 5-year period. The 
directors have requested that the Department of Education seek a ruling from the 
Attorney General on the question of legality of such a plan. The Department of 
Education will be involved in the matter when processing the district's request for State 
construction assistance (subsidy) on the individual lease-purchase payments made by the 

District. 

QUESTION: 

Whether State construction subsidy can legally be paid the district on the basis of 
individual "lease-purchase payments" made to a building contractor by the district for 
capital outlay purposes? 

ANSWER: 

Yes, provided applicable statutory prov1S1ons are met, a copy of the proposed 
agreement is presented to the State Board of Education, and the statutory debt limit is 
not exceeded. 

REASON: 

Initially, the district must apply to the State Board of Education for construction 
subsidy on the project. 20 M.R.S.A. § 3458. Such an application should be accompanied 
by a copy of the proposed lease-purchase agreement. Too, the statutory debt limit must 
not be exceeded. 

The arrangement contemplated by the district is analogous to the lease-purchase 
procedure utilized by the Maine School Building Authority with administrative units for 
the construction and acquisition of school buildings. We do not rest the legality of the 
reference plan upon the cited analogy; but rather upon the fact that none of the 
provisions appearing in the statutes relating to education (Title 20) bar the payment of 
State subsidy for capital outlay purposes under a lease-purchase plan. The term "capital 
outlay purposes", as used in 20 M.R.S.A. § 3457, means, among other things, the cost of 
new construction. The fact that the district's cost of new construction will be expended 
in installments does not bar the project from qualifying for construction subsidy. 

We have noted in the facts that the directors of the district requested the Department 
of Education to obtain a ruling from the Attorney General on the legality of the plan. 
We answer that question indirectly by ruling that if the district enters into a valid 
lease-purchase agreement with a contractor for acquisition of capital improvements, 
payment of State subsidy to the district on the basis of the district's lease-purchase 
payments is not barred by statute. 

The State's payment of subsidy is protected in this matter by reason of the fact that 
the Governor and Council, whenever they have reason to believe that an administrative 
unit has neglected to faithfully expend school money received from the State or has 
failed in any way to comply with the law prescribing the duties of administrative units, 
may direct the Treasurer of State to withhold an amount of money, as they may deem 
expedient, from the moneys apportioned to that administrative unit, until the Governor 
and Council are satisfied that the administrative unit has complied with statutory 
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requirements. 20 MR.S.A. §' 854. Thus, in the event State construction subsidy were 
paid the district under such a lease-purchase plan which was not (for some reason) later 
fully performed, so that the administrative unit did not realize acquisition of a capital 
construction fixture, reimbursement of the State subsidy would be in order; and failure 
of the district to so reimburse the State would be grounds for withholding the sum under 
the cited statute. 

Ronald Greene, Chairman 

JOHN W. BENOIT, JR. 
Deputy Attorney General 

October 5, 1971 
Wetlands Control Board 

Municipal Jurisdiction of Proposed Dredging in Coastal Wetlands 

SYLLABUS: 

The question of which municipality has jurisdiction over a proposed dredging activity 
is one that must be resolved among the applicant and the municipalities, and the 
Wetlands Control Board may render its decision without regard to this issue. 

FACTS: 

Pursuant to the provisions of Title 12 M. RS.A.§§ 4 701-4 709, the so-called Wetlands 
Act, Maine Yankee Atomic Power Company has applied for a permit to dredge a 
channel in coastal wetlands within the Town of Wiscasset. The applicant notified the 
municipal officers of Wiscasset and the Wetlands Control Board and requested a permit 
for the dredging. A hearing was held by the municipal officers of Wiscasset, at which 
time the municipal officers of two adjacent towns appeared and alleged that they 
represented "municipalities affected" within the meaning of § 4 701, and thus rightly 
had concurrent jurisdiction with municipal officers of Wiscasset to conduct a public 
hearing and rule on the application. 

The neighboring municipalities allege that they will be "affected" by changes in tides 
and current patterns, siltation, loss of clam and marine worm flats utilized by local 
fishermen, and other indirect effects resulting from the proposed dredging. They have 
petitioned the Board to withhold its decision on the grounds that procedural defects 
occasioned by the failure of the applicant to apply to each "community affected" 
prevents the Board from rendering a decision. 

No evidence was presented disputing the allegation that the dredging would occur 
solely within the boundaries of the Town of Wiscasset. For purposes of this opinion, it is 
assumed that the proposed dredging will take place solely within the municipal 
boundaries of Wiscasset. 

QUESTION: 

1. May the Wetlands Control Board rule on an application for a permit without 
regard to the issue of municipal jurisdiction? 

2. What is the meaning of "municipality affected" as used in § 4 701? 

ANSWER: 
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