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John A. Bader, Director Maine Mining Commission

Robert G. Fullex, Jr,, Assistant - Attorney General

Commission powers re safety measures for quarry operators.

SYLLABUS:

The Maine Mining Commission may, as a condition of
approval of a mining plan, require the operator of & surface
quarry in bedrock to include safety measures, with respect to
the arsa of land affected, which are, in the judgment of the
Commission,. appropriate.

The Commission may also require such operators to carry
out safety measures with respect to areas of land affected both
before and after the date of the Mining Conservation and Rehabilita-
tion of Land Act, so-called (10 M.R,S.A. c. 451), if, in the
Commission's judgment, such action is appropriate.

The Commission may not reguire appropriate safety measures
of an owner of an abandoned or inactive surface qunxry in bedrock,
nor of an operator of such a quarry, absent filing of a mining
plan with respect thereto.

QUESTION #1l3

4
May the Maine Mining Commission /(hexreafter called
"commission”), in the exercise of its authority under 10 M.R.S.A.
§ 2205(2), require operators of surface quarries in bedrock to
carry out appropriate safety measures duri.ng periods of active
mining or must such mining activity first be completed?

ANMSHER 413
The Comnission may require the operator to include in

a mining plan, safety measures with respect to the area of land
affected which are, in the judgment of the Commission, appropriate.

OPINION #l:

#ith respect to opsrators of surface quarries in bedrock,
we interpret 10 M .R.SB.A. § 2205 (1) and (2) to require such
operators to file, after the date that the regulations contem-
plated by 10 M.R.5.A. § 2205 (5) become effective, mining plans
which designate the area of land affected by their operations
after Octobexr 1, 1969. See our Opinion dated February 24, 1971,
Answer #3.
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we further read thesa subsections to require th: operator
to include in the plan safety measures with respect to the area
of land affected which are, in the judgment of the Commission,
appropriate. We would read tho last clause of the last sentence
of subscction 2 to include by implication the words “as a condi-
tion of approval of such slan® between the existing words *may"
and “require”.

QUESTION #2:

May the Commission, in the exercise of its asuthority
under 10 M.R.S8.A. § 2205 (2), require operators of surface
quarries in hedrock to carry cut appropriate safety measures
not only as to land areas affected from and after Octobexr 1, 1969
but also as to land areas affected prior to that date where:

A. The latter affected land is contiguous to ‘land
affected after October 1, 1969 and the safety measures, deemed
appropriate by the Commission with respect to the area of land
affected as set forth in the mining plan, would not be effective
?ulgu they ware to extend to the pre~October 1, 1969 affected

and; ox

B. The latter affected land is not connected to any
post-October 1, 1969 affected land.

ANSHER #23
A. Yas.

B. Yes, if the safety measures deemed appropriate by
the Commission with respect to the area of land affected by the
mining plan would be ineffective unless extended to such land.

0 23

. we view the overriding consideration of the “"safety
measures” requirement of 10 M.R.8.A. § 2205 (2) to be protection
of the public. Accordingly, we deem the effective date of 10
M.R.8.A, ¢, 451 to be immaterial for purposes of Commission
determination as to whethex the safety measures, proposed by
an operator of a surface quarry in bedrock in his mining plan,
are appropriate., If the Commiesion determines that such
safety measuree so proposed are inappropriate (that is to say,
that they afford inadegquate protection of the public) unlees
they are extended to pre~October 1, 1969 land, it would be in
order for the Commission to withhold approval of the mining
plan until the defects are cured to its satisfaction. hether
the safety measures proposed hy such an operator in his plan
are appropriate is a question of fact committed by law to
administrative - determination on the part of the Commission.
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ESTI w3

May the Commission, in the exercise of its authority under
10 M.R.8.h. § 2205 (2), require “appropriate safety measures* by
ocperators of surface quarries in bedrock, or owners of such
guarries, who are not actively cngaged in mining, and thezefore
have filed no mining plan, where:

. A. Buch quarriss have not bsen actively mined from ox
after Octobexr 1, 1969; or

B. Buch quarries have been actively mined from or after
Qctobexr 1, 19697

AMEWER %3
A. No.

B. Yes, if a mining plan has been filed with respect
thareto,

OFIN 3

A. e construe pubsection ? as empowering the Commission
to require appropriste safety measures of rators of surface
quarries in bedrock as a condition of approval of the mining
plan, §See Opinion #1, supra, Tha statute makes no reference
to "owvmers®. Purther, if no mining plan is f£ilied because there
is po mining activity, there is no occasion for the Covmission
t0 exercise jurisdiction over the quarry. In subatance, then,
we 4o not view subsection 2, or indeed any portion of th: chapter,
‘to endow the Conmission with power to require the owners and .
oparators of surface guarries in bedrock which have fallen
into disuse or have been abandoned, to provide "appropriate
safety measures" without filing of a mining plan applicable

to such gquarry.

B, We reiterate the firvst sentence of Gpinion #1,
supra and our opinion of February 24, 1971, Answexr #-.
Accordingly, when themining plan with respect to such opera-
tion is filed, the Commismsion may reguire sppropriate safety
measures of the oparator.

ROBERT G. FULIER, JR,
Assistant Attorney General
RGFIX./ec



