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Vi July 27, 1971
Whitney B. Newcomb, .Coordinator V - T Education
George C. West, Deputy Attorney General

SYLLABUS:

. An unclassified employee of the Department of Bducation is
entitled to a pay increase baged on his mlary of the date such increase
is effective. All increases muet be simllar and equitable but not in

excess of 11 1/2%.
FACTS:
Your inquiry

relates to unclassified personnsl of the Department

of Education who are employed on an annual contract. The contract
schedule has a prearranged scale of salaries covering 9 years.

Private & Special Laws, 1971, Chapter 117, section A provides

in part for an 1l

1/2% increase for all classified employees effective

the first pay period in October, 1971. It additionally states:

"With respect to unclassified employees whosé
wage rates are not subject to determination by
the Govermor and Council, the authorities
responsihle for determining the wage rates of
such employeés shall grant similar and equitable
treatment."

Private & Special lLaws, 1971, cChapter 146, section C, § 8
additionally states:

"That part of Section A of chapter 117 of the
private and specilal laws of 1971 which pertains to
"STATE EMPLOYEES' SALARIES" is amended by inserting
before the last paragraph the following new para-

graphs

Unclassified employees shall receive no more
than the 11 1/2% increase which iz the averaje
increase under the state employees® pay plan.
The authority responsible for establighing the
pay of the unclassified employvee shall see that
the above 11 1/2% averaje ig not exceeded for
the yvear 1971-72,"




QUESTION 1.

Does the Commissioner of Education have the authority
to implement a pay schedule for unclassified pexsonnel in
which percentage increases would vary between smployees?

.
Is the 11 1/2% refexrred to in L. D. 1811 related to

contract salaxy for fiscal year 1970-71, that is, would the

maximum increass of 11 1/2% for any employee ba based on the

difference between that person's contract salary for 1970-71
and the amount paid for this contxact year (71-72)7

ANSWER 1.
Yes as qualified.

ANEWER 2.
See wm’.oﬂ »

QPINIONY

The provision of P & 8 L 197)1, Chapter 117 supra, speaks of
"similay and ecquitable treatment®. P. & S. L 1971, Chapter 146
supra, simply puts a celling on the increase allowed. No unclassi-
fied employee may receive more than 11 1/2% under the general pay
increase provieion of chapter 117. There is no definition of "similarx
and equitable treatment® given. Therefore, it must be determined by
the authority determining the wage rates.

Hence, we conclude that the Commissioner (actually, the Board
of Education) may vary percentage increases between employees but
not in excess of 11 1/2%.

This percentage increase will be applicable to the salaxy vhich
an employee is receiving on the date when the increfse becomes ef-
fective, It is my understanding that the Personnel Board has set
this date as the pay period beginning September 27, 1971.

George C. West, Deputy
GCW/mE Attorney Genaral



