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Joseph T. Edgar, Secretary of State 

SYLLABUS: 

June 15, 1971 
State 

The statutes requiring filing of proof of financial responsibility, do not apply to the 
uninsured owner of a motor vehicle involved in a reportable accident where, in the 
judgment of the Secretary of State, the liability of such owner for damages resulting 
from such accident is covered by a liability insurance policy insuring the operator of said 
vehicle. 

FACTS: 

Mrs. A owns an uninsured motor vehicle. Her son does not own a motor vehicle but 
does carry automobile liability insurance. With Mrs. A's full knowledge and consent, her 
son borrows her vehicle and becomes involved in an accident. Rather than handle the 
matter through the son's insurance company, Mr. A, the father, pays the damages 
sustained by the other party to the accident and obtains a complete release from any 
further liability. 

QUESTION I: 

Under the prov1s10ns of 29 M.R.S.A. § 783, subsection 5, paragraph F, is it 
mandatory that the Secretary of State require Mrs. A to file proof of having obtained 
insurance and maintain that insurance for a period of 3 years, as provided by the 
Financial Responsibility Law? 

ANSWER J: 

No, see reason. 

QUESTION 2: 

Does the language of the above-cited section prohibit the Secretary of State from 
requiring Mrs. A to obtain insurance and maintain it for the 3-year period? 

ANSWER 2: 

Yes, see reason. 

QUESTION 3: 

Is it optional with the Secretary of State to require or not require Mrs. A to comply 
with the Financial Responsibility Law in the matter of obtaining insurance? 

ANSWER 3: 

No, see reason. 
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REASON: 

29 M.R.S.A. § 783, subsection 5, paragraph F, provides that the requirements of 
furnishing proof of financial responsibility under \S 783, subsection 2, do not apply to 
the owner or operator of a motor vehicle involved in an accident if the owner had in 
effect an automobile liability policy with respect to the motor vehicle; nor to such 
operator, if not the owner, if there was in effect a liability policy with respect to his 
operation of motor vehicles not owned by him, nor to such operator or owner if the 
liability of such operator or owner for damages is, in the judgment of the Secretary of 
State, covered by any other form of liability insurance policy. 

Although Mrs. A did not have a liability insurance policy in effect at the time of the 
accident, her son did have a policy which covered his operation of her vehicle. Had the 
son's insurance company been called upon, it would have been responsible for damages 
by reason of his negligence. Although a general release was obtained by Mrs. A's 
husband, rather than through the insurance company, the question of payment of any 
damages by her was resolved by the settlement, and the Secretary of State could 
determine that Mrs. Fs liability would have been covered by the son's policy. 

Such determination having been made by the Secretary of State, subsection 5, 
paragraph F, provides that the security and financial responsibility requirements of 
subsection 2 do not apply. Question 2 is, therefore, answered in the affirmative. 

Question 3 must be answered in the negative. Having in effect determined that the 
provisions of section 2 do not apply to Mrs. A, the Secretary of State then has no option 
remaining, and may not require her to obtain and maintain insurance. 

E. L. Walter, Executive Secretary 

LEON V. WALKER, JR. 
Assistant Attorney General 

July 28, 1971 
Retirement 

Retirement benefits from both Retirement System and from the Judiciary Retirement 
Plan 

SYLLABUS: 

A Justice of the Superior Court may not receive retirement benefits from both the 
Retirement System and the Retirement Plan for the Judiciary. 

FACTS: 

A Justice of the Superior Court has applied for membership in the State Retirement 
System seeking to establish credit for his service as a legislator from 194 7 to 1958 and as 
a member of the Executive Council from 195 9 to 1960. 

QUESTION: 

Whether a Justice of the Superior Court may receive retirement benefits from both 
the Retirement System and the Judiciary Plan. 
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