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and thus the Commission has no "jurisdiction" over "private memorials"; (2) 12 
M.R.S.A. § 601, subsection 1 defines "memorials" to include only land and buildings 
established "for public use"; and (3) in order to "aset apart and publicly proclaim areas 
of land in this State including improvements, or other structures thereon, ... as ... 
memorials" the Commission must have acquired "title"3) to the said land and structures. 
(See 12 M.R.S.A. § 602, subsection 3.) 

Madge E. Ames, Director 
Div. of Minimum Wage 

Farnsworth Library and Art Museum 

SYLLABUS: 

E. STEPHEN MURRAY 
Assistant Attorney General 

January 8, 1971 
Labor and Industry 

Employees of the Farnsworth Library and Art Museum are "engaged in . . . a 
program controlled by an educational non-profit organization", provided that their 
employment directly related to the basic functions of the organization. 

FACTS: 

The William A. Farnsworth Library and Art Museum, Rockland, Maine, is a 
non-profit organization offering to the general public the opportunity to view works of 
art and a reference library. The museum employs certain personnel without paying 
minimum wage. Title 26 M.R.S.A. §624 prescribes the minimum wage to be paid 
"employees". Section 663 (3) (E) exempts from the definition of "employee" 

"Any individual engaged in the activities of a public supported non-profit 
organization or in a program controlled by an educational non-profit organization 

,, 

QUESTION: 

Are employees of the Farnsworth Museum "engaged in ... a program con trolled by 
an educational non-profit organization"? 

ANSWER: 

Yes, provided their employment directly relates to the basic functions of the 
organization. 

3) Acquisition of an "interest" or "easement" by the Commission would not be 
acquisition of "title". See "easement", "interest" and "title", Black's Law 
Dictionary, pp. 599, 950 and 1655 (4th ed. 1951). 
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REASONING: 

Though issue of whether a museum or library is an educational organization or 
institution has not been decided in Maine case law, numerous citations exist from other 
jurisdictions which define museums and libraries as educational. In fact, this appears to 
be the almost unanimous view of those courts that have considered the question: In Re 
Arnot's Estate, 130 N. Y.S. 499 (1911); People ex. rel. Frick Collection v. Chambers, 91 
N. Y.S.2d 525 (1959); United States v. Proprietors of Social Law Library, 102 F.2d 481 
(1st Cir. 1939); Inhabitants of Town of Essex v. Brooks, 41 N.E. 119 (Mass. 1895); 
Board of Trustees of Newport Public Library v. City of Newport, 187 S.W.2d 806, 300 
Ky. 125 (1945) and To may et al. v. Crist, 226 P. 156, 7 5 Colo. 43 7 (1924 ). As the Court 
stated in Matter of Moses, 123 N. Y.S. 443: 

"educational is not used in its meaning of instruction by school, college, or 
university, which is a narrower and more limited meaning of the word (Century 
Dictionary), but in its broader signification as the act of developing and 
cultivating the various physical, intellectual and moral faculties, toward the 
improvement of the body, the mind and the heart." at p. 446. 
The Court in Tomay et al. v. Crist, supra, aptly summarized the decisions on this 

issue when it said: 
"That a library association is ~ducational and therefore within the terms of 

the statute hardly requires the citation of authorities." 
The mere fact that such questions have been decided in cases involving tax law 

appears to be irrelevant to the substance of such decisions. 
The only question remaining is whether the employee is engaged in a "program 

controlled" by the Farnsworth Library and Museum. It is clear that the term "program" 
was not intended to mean a particular course of study or a general curriculum leading 
to a degree. Rather, the term "program" is used in the sense of "activity" as mentioned 
in the same sentence with reference to "public-supported non-profit organizations". 
In fact the two terms appear to be substantially synonymous. Since the normal 
"program" of the museum includes librarian, teaching, lecture and related "activities", 
the requirements of § 663 (3) (E) are satisfied. Such employees are not covered by the 
minimum wage requirements of 26 M.R.S.A. §664. 

However, the statute in question does not exempt all employees of educational 
non-profit organizations, but only those engaged in a "program controlled by" such an 
organization. There is a significant difference. It is apparent that the statutes does not 
intend to exclude employees engaged in janitorial, custodial or maintenance capacities, 
but rather only those whose employment directly relates to the basic museum and 
library functions of the organization. In each case a determination must be made as to 
whether the individual employee is engaged in the basic activity referred to, or whether 
in fact his type of work is entirely unrelated to the purpose of the organization. Since 
no specific facts regarding an individual employee have been presented, we do not 
render an opinion on that issue. 

JOHN M. R. PATERSON 
Assistant Attorney General 
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