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extracurricula activities of public secondary schools. 

QUESTIONS: 

1. Does the State Board of Education have any jurisdiction and control over the 
policies and activities of the State Principals' Association? 

2. Does this Association have the legal right to operate in accordance with its 
constitution and bylaws? 

ANSWERS: 

1. No. 
2. Yes. 

REASON: 

We must look into the statutes to see if any governmental agency is given power to 
supervise and control this type of corporation. We are constantly aware of governmental 
supervision or limitation of the activities of corporations. The legislature has the 
authority to give supervision or some control of private corporations, within well defined 
limits, to a governmental agency. 

We must look at the education laws (20 M.R.S.A.) to see if such a corporation is 
within the jurisdiction of the State Board of Education. We can find nothing in Title 20, 
Education, which gives the State Board any jurisdiction or control over extracurricula 
activities of students in the public schools. As a matter of fact, the statutes appear to 
contain little or no reference to such activities in the public schools. 

Even those sections devoted to the powers and duties of superintendents (20 
M.R.S.A. § 161) and school committees (20 M.R.S.A. § 4 73) do not even hint at the 
existence of extracurricula activities in public schools. 

Lacking any reference to such activities, we must conclude that the first question 
shall be answered in the negative. The second question, insofar as it relates to jurisdiction 
and control by the State Board of Education, is answered in the affirmative. 

Donaldson Koons, Chairman 

Incompatibility of offices 

SYLLABUS: 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

December 16, 1969 
Environmental Improvement 

Commission 

A member of the Environmental Improvement Commission maintammg a private 
engineering practice, employed by a municipality, and appointed under 38 M.R.S.A. § 
36 l to represent municipal interests, is not disqualified from serving on the commission, 
but must disqualify himself from participating in proceedings before the commission 
which involve his employer or his clients. 
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FACTS: 

An individual has been appointed to the Environmental Improvement Commission to 
fill one of the two membership positions for municipal interests. 38 M.R.S.A. § 361. The 
individual maintains a consulting engineering practice and in addition is employed by a 
municipality as town engineer. 

QUESTION: 

Is the subject individual disqualified from serving as a member of the Environmental 
Improvement Commission because of his outside practice and employment? 

ANSWER: 

No. Ho•vever, the individual should disqualify himself from voting, as a member of 
the Commission, on matters involving his clients and his employer. 

OPINION: 

38 M.R.S.A. § 361 specifically provides that the members of the commission shall 
represent certain defined interests - manufacturing interests of the State, municipalities, 
the public and conservation. The commission is charged with numerous regulatory and 
enforcement powers in the environmental field, any one of which may at some point 
affect any one of such interests. If an individual was to be disqualified from taking any 
action as a member of the commission merely because he was appointed to represent a 
particular interest as the statute envisions, the commission would be paralyzed. We 
cannot conceive that the legislature intended such a result. 

However, in the case of the member under consideration, there may be instances 
where his employer, or one of his clients, comes within the regulatory or enforcement 
purview of the commission. In such event a confli~t of interest would arise, and the 
member must disqualify himself from participating in the proceedings. 

C. Keith Miller, Business Manager 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 

January 8, 1970 
Inland Fisheries and Game 

Interest on Fish and Game Moneys Deposited with State Treasurer 

SYLLABUS: 

While moneys received by the Department of Inland Fisheries and Game may be used 
in payment of rent for office space, interest earned on funds of the department invested 
by the State Treasurer must, in accordance with 5 M.R.S.A. § 135, be credited to the 
General Fund and may not be used in payment of such rent. 
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